Dolar ne olur?

Dolar ne olur? İşte dolara yönelik beklentiler...

0
4258

Moody’in not indirimi sonrası 3.0 lirayı test ettikten sonra, hafta boyunca 2.97 – 2.99 lira aralığında hareket eden dolar, Milli Güvenlik Kurulu’ndan OHAL’in uzatılmasına ilişkin önerinin çıkmasının ardından yönünü yukarıya çevirdi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) önceki gece açıklanan üretimi kısma kararının, Türkiye’de ödemeler dengesini daha da bozabileceği öngörüsüyle dün 2.98 lirayı aştı.

OHAL’e ilişkin açıklamaların yanında, küresel piyasalarda da Deutsche Bank’a ilişkin tedirginliklerin artması, doların yönünü yukarıya çevirdi ve dün kapanışa doğru 2.99 – 3.00 lira aralığında hareket etti.

Dolar, haftanın son gününe 3.00 liradan başladıktan sonra, erken saatlerde 3.0045 liraya kadar yükseldi. Lira karşısında, parite etkisiyle dolara paralel hareket eden euro da 3.37 lirayı da aştı.

PİYASALAR VERİ AKIŞINA ODAKLANDI

Küresel piyasalar Avrupa bankacılık sektörüne ilişkin endişelerle negatif seyrederken, bugün dünya genelindeki yoğun veri takviminin takip edileceği belirtiliyor.

Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank’ın hisseleri tarihinin en düşük seviyesine gerilerken, bankanın piyasa değeri yıl başından bu yana yaklaşık 15 milyar avro eridi. Banka hisselerindeki düşüşte ABD makamlarıyla olan hukuki sorunların ve sermaye sıkıntılarının etkili olduğu belirtiliyor. Hükumet yetkililerinin bankanın devlet yardımı almasının söz konusu olmayacağını ifade etmeleri endişelerin genele yayılmasına neden olurken, dün Almanya’nın en büyük ikinci bankası kabul edilen Commerzbank’ın, gelecek yıllarda yaklaşık 10 bin kişiyi işten çıkaracağını bildirmesi ile bu bankanın hisseleri yüzde 5, Deutsche Bank’ın hisseleri yüzde 6 değer kaybetti.

Bu gelişmelerle Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,31 gerilerken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,02, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,26 değer kazandı. Analistler, Avrupa tarafında bugün borsaların yüzde 1 civarında düşüşle güne başlayabileceğini ve bankacılık sektörüne ilişkin gelişmelerle yoğun veri akışının takip edileceğini ifade ediyor.
ABD’de dün açıklanan 2’inci çeyrek büyüme verisinin beklentilerin hafif üzerinde yüzde 1,4 artmasına karşın dolar endeksi yatay seyrini sürdürdü, Dow Jones endeksi yüzde 1,07, S&P 500 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,93 değer kaybetti. Bugün açıklanacak kişisel gelir ve harcamalar verisi ile ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamalarının takip edileceği belirtiliyor.

Asya’da bugün Avrupa odaklı endişelerin Çin hariç tüm borsaları negatif etkilediği görülüyor. Çin’de açıklanan imalat sanayi verisinin sınırlı da olsa genişlemeyi işaret etmesinin de etkisiyle kapanışa yakın Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 yükselirken, veri akışının yoğun olduğu Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,4 geriledi.

Yurt içinde, dolar kurunun uluslararası piyasalara paralel yükseliş eğiliminin negatif etkisi ile BIST 100 endeksi günü yüzde 0,77 değer kaybederek günü 77.077 puandan tamamladı. Dün günü 2,9994’ten tamamlayan dolar/TL bugün bankalararası piyasada 3,00 seviyesinin hemen üzerinden işlem görürken, analistler, teknik açıdan dolar/TL’de 3,0100 ve 3,0260 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu dile getiriyor. Analistler, BIST 100 endeksinde ise 76.000 seviyesinin destek, 77.700 seviyesinin direnç olarak izleneceğini belirterek, yoğun veri akışının yön üzerinde belirleyici olacağını ifade ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, ağustos ayı dış ticaret dengesi
11.30 İngiltere, 2.Çeyrek GSYH
12.00 Avro Bölgesi, ağustos ayı işsizlik oranı
12.00 Avro Bölgesi, eylül ayı TÜFE
15.30 ABD, ağustos ayı kişisel gelir ve harcamalar
15.30 ABD, ağustos ayı çekirdek PCE
16.45 ABD, eylül ayı şikago PMI
17.00 ABD, Michigan Üniversitesi eylül ayı Tüketici Güven Endeksi

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.