Doların yükselmesi ne anlama geliyor?

0
4406

Aysel AYDEMİR 

Gelişmekte olan ülke ekonomilerde gerçekleşen büyüme oranlarının ABD dolarının lehinde gelişmesi.

DOLARDAKİ SON DURUMU GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

• ABD’de faiz artışı yönünde mesajlar verilirken Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmesi.

• Amerika Merkez Bankası parasal genişleme programını sonlandırırken Japonya, ve Euro Bölgesinde genişlemeci politikaların benimsenmesi.

PİYASALARDA İYİMSERLİK NEDEN OLUŞTU? TIKLAYIN…

• ECB’nin TLTRO (ucuz ve uzun vadeli finansman)  ile bankalara sağlayacağı sıfıra yakın faiz oranlı likidite imkanının Euro’nun arzının artmasına dolayısıyla da değerine negatif etki yapması

• ECB’nin  hedefli refinansman operasyonundan sonra, tahvil alım programı ile sağlanacak likiditenin 1 trilyon Euro’ya ulaşabilme ihtimali.

• Japonya’nın parasal tabanın genişlemesi yönünde ki politikaları

• İsviçre parasının Euro’ya endekslenmesi

• FED ve İngiliz Merkez Bankalarının faiz artırımına yönelirken, Japonya ve Euro bölgesinde faiz artırımının olmaması

• İmalat verileri ABD’’de sert bir şekilde yükselirken, Euro bölgesinde 50’nin altına yönelmesi,

• Jeopolitik risklerin artması

• Amerika’da bankalardan kaynaklanabilecek sistematik riskler azalırken, Euro bölgesinde  devam etmesi.

• Euro bölgesinde tercihlerin borçların ödenmesinden yana değil de Yunanistan örneğinde olduğu gibi İspanya ve İtalya’da aynı yöntemin benimseneceği beklentisi

Uzmanlar, ABD ve Euro bölgesi ekonomisinde yukarda saydığımız gelişmeler ışığında dolardaki yükselişin uzun vadede de süreceğini söylüyorlar. Bloomberg’e göre, Euro/dolar’da en doğru tahmini yapan Alman Landesbank Baden-Würtenberg ekonomistleri paritenin iki yıl içinde “1” düzeyine gerileyeceğini, yani doların Euro’ya karşı değer kazancının kalıcı olacağına inanıyor. Doların değerlenmesine katkı sağlayacak faiz artışının ise Goldman Sachs’a göre en erken 2015 Ekimi’de olacağını söylerken, varlık yönetim şirketi BlackRock ilk artışın gelecek sene Mart’ta başlayabileceğini öngörüyor. Bu durumda 2015’te dolar yılı olması yönünde beklentiler güçleniyor.

Kısa vade de ise dolardaki fiyat dalgalanmalarını değerlendirebilmek açısından FOMC tutanaklarını ve tabi ki ABD ekonomisinde ki gelişmeleri takip etmekte fayda var.

Doların yükselmesi TL açısından ne anlama geliyor?

Cari açığı, siyasi ve jeopolitik risklerin yüksek ülkeler açısında ekonomik tablonun daha ağırlaşması bekleniyor. Türkiye açısından ise cari açığın milli gelire oranı yüzde 10’dan yüzde 6,5 gerilemesi  hatta yeni OVP’de bu oranın yüzde 5 olarak benimsenmesi uzun vade de olumlu da olsa yine de riskler korunuyor. Cari açık, enflasyon, kur yukarı gittiği için cari açığın finansmanında FED’in faiz artırımın başlaması ile birlikte artışlar meydana gelecek. Dolar/TL kurunun enflasyonu yükseltici etkisi olacak. Diğer taraftan  IŞİD, Kobani, Ukrayna gibi negatif jeopolitik gelişmeler …Türkiye’nin riskleri arasında yer alıyor. He ne kadar Fitch Türkiye’nin kredi notunu koruyarak güçlü mali yapısına dikkat çekse de jeopolitik risklerin ağırlaşmasına paralel olarak TL’nin dolar karşısında gücünü koruması zor görünüyor.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.