Enflasyon piyasaları nasıl etkiledi?

0
2575

Enflasyonun beklentileri aşarak, Temmuz'da aylık yüzde 0.45 yükselmesi, Merkez Bankası'nın yeni indirimilerini frenleyeceği öngörüsüyle faizler yükseldi.

Enflasyonun Temmuz aylarında genel olarak eksi çıkmasına karşılık, bu yıl beklentileri de aşarak yüksek çıkması, piyasalarda Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun 27 Ağustos'ta yapacağı toplantıda faiz indirimine ara vermeye zorlanacağı öngörüsü oluşturdu. Küresel finansal krizin patladığı 2008 yılındaki artıştan 2013 yılına kadar tüm temmuz aylarında fiyatlarda gerileme yaşandı. Fiyatlar 2013 Temmuz ayında yüzde 0.31 yükseldi.

Enflasyon sonrası oluşan beklentiyle, güne yüzde 8.3 düzeyinden başlayan gösterge faiz de yüzde 9.0 sınırını da aşarak yüzde 9.05 düzeyine kadar tırmandı ve sabah saatlerinden itibaren yaşanan yükselişler yüzde 3.55'i buldu. Sabah ilk işlemlerde yüzde 9.18 olan 10 yıllık gösterge faiz, ihale öncesi satışların da etkisiyle yüzde 9.37'ye kadar yükseldi.

Enflasyonun Temmuz ayında beklentilerin üzerinde gelmesi üzerine, verinin açıklanması öncesinde 2.13 lira sınırına kadar gerileyen dolar 2.1360'ı da aşarak yeniden 2.14 liraya doğru hareketlendi. Ancak, faiz indirim beklentisinin kırılması ve faizlerin yükselişe geçmesiyle dolar yeniden sabahki düzeylerine geri çekildi.

Güne yükselişle başlayarak 83,000 puana yaklaşan Borsa endeksi de enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinin ardından durakladı. Enflasyon açıklanması öncesinde en yüksek 82,988 puanı gören endeks, daha sonra en düşük 82,200 puan düzeylerine kadar çekildi. Ancak daha sonra biraz yükselerek 82,400 puanın hemen üzerinde hareket etmeye başladı.

ENFLASYON BAŞÇI'YA DİRENİYOR

Enflasyon verisini değerlendiren İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Egemen Candır, Merkez Bankası'nın dikkat ettiği H ve I endekslerinde artışların yüksek geldiğine işaret ederek, "Veriler, Mayıs ayında tepe yapıp daha sonra düşeceğini düşünen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'yı da yanıltmaya devam ediyor" dedi ve ekledi: "Özellikle, geçen ay da görülen gıda fiyatlarındaki yükselişin geçen seneye göre bu ay yüzde 12,56 artış göstermesi ve aylık bazda yüzde 0,30 artışla devam etmesi, enflasyon yükselişinde geçici etkenlerin etkili olmadığını gösteriyor."

FAİZ İNDİRİMİ RİSKE GİRDİ

Merkez Bankası'nın para politikasında hedefleme yaptığı enflasyon verisinin yine yükseldiğini vurgulayan Candır, "Bir sonraki toplantıda TCMB'nin faiz indirimi konusunda aceleci olmayabileceğine işaret ediyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Rakamlar içerisinde H ve I endekslerinin artışına devam etmesi ve TCMB'nin geçtiğimiz aylardaki toplam 175 baz puan faiz indirimi sonrası bu toplantıda yüzde 8'in altına inilmeyebileceğini gösteriyor. Dolar tarafında, açıklanan veriler TL satışlarını artırırken, BIST 100'de bankacılık endeskinin faiz indirilmeme ihtimalinden gerildiğini görüyoruz."

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.