FED beklentilerinde son gelişmeler

0
3205

UMUT TUNCER- ANALİST/ GCM MENKUL KIYMETLER

FED ve piyasa beklentileri ayrıştı!

FED’in 7 yıldan sonra faizi sıfır bölgesinden uzaklaştırmasının ardından 2016’da 1,5%’a kadar yükselebilecek faiz tahminleri oluşmuştu. Fakat 2016 Çin ile petrolün oluşturduğu panikle başladı. Çin borsasında kayıpları Avrupa ve ABD takip etti. Petrol 26 Dolara kadar geriledi.

Mevcut koşullar altında, FED’in yıl içerisindeki toplantılarına ilişkin faiz beklentilerini aşağıdaki tabloda görebiliriz;

Vadeli işlemlere dayandırılarak hazırlanan tabloda piyasanın FED toplantısı kararlarına ilişkin beklentilerdeki değişim net olarak izlenebiliyor.  Aralık ayındaki artırım sonrasında 4 faiz artırımı gerçekleştirilebileceği düşünülürken, piyasanın bir artırımı bile öngörmüyor olması dikkat çekici.

Önemli olan kısım ise bu ihtimal dağılımının gün gün değişim gösterebileceği. Mart ayında artırım ihtimalinin 2% olarak görüldüğü tablonun baz alındığı tarih 16 Şubat işlem günü. Dolayısıyla her gün, değişim yaşanabilir. Ayrıca bu tablonun bir tahmin değil, sonuç olduğu, önemli olan kısmın ihtimaller arasındaki dağılımın değişimleri olduğu unutulmamalı.

Son beyanatta farkındalık ön plana çıktı

Ocak ayı toplantısında beklenildiği şekilde herhangi bir politika değişikliği gerçekleşmedi. Açıklamada ise düşük enerji fiyatlarının 2%’lik enflasyon hedefi için sorun teşkil ettiği vurgulandı. FED Başkanı Yellen ve New York FED Başkanı Dudley ise faiz artırımları için yol haritası bulunmadığını, veri takibinin süreceğini ifade ettiler.

Dikkat çeken unsur ise düşük petrol fiyatları ve Çin’deki ivme kaybının göz ardı edilmediğinin ipuçlarının verilmesiydi. Dudley, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği  basın açıklamasında, FED kararları içerisinde global ekonomi ve finansal piyasalardaki gelişmelerin de olacağını dile getirerek bunu teyit etmişti. Fakat küresel gelişmelerin yanı sıra, ABD ekonomisine dair güçlü noktalar da vurgulandı. Özellikle istihdam ve konut piyasasının gücüne dikkat çekildi.

FOMC toplantısında neleri izleyeceğiz?

Bu süreçte her FOMC toplantısı, değişiklik gerçekleşsin gerçekleşmesin, Banka’nın görüşlerini doğrudan öğrenebileceğimiz kaynak olduğu için kritik durumda. Öte yandan istihdam ve enflasyon gelişmeleri ile bunları etkileyen alt başlıkları izlemeyi sürdüreceğiz. Fakat algıyı son dönemde etkisi altına alan petrol ve Çin ile ilgili gelişmeler, veriler dışında FED kararlarına bakış açısını etkileyebilecek önemli bir faktör.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.