UZMAN GÖRÜŞÜ
Geçen hafta piyasaların gözü kulağı merkez bankalarından gelecek kararlardaydı. Bunlardan biri olan Japonya merkez bankası varlık alım miktarında ve faiz oranında değişikliğe gitmedi ama parasal tabana dayalı politikasını değiştirerek finansal sistemi desteklemek adına getiri eğrisine yönelik müdahaleye yöneldi. Para arzını artırmaktan uzaklaşılan bu yaklaşımda farklı vadeler boyunca tahvil faizlerini kontrol etmeyi amaçlayan BoJ, 7-12 yıl vadeli bono alımlarına son verip kısa vadeli bonolara yönelerek getiri eğrisi daha dik konuma getirmeyi ve bu şekilde uzun vadede enflasyonu artırma taahhüdünü güçlendirmeyi amaçlarken finansal sisteme de destek olmayı amaçlıyor. Bu noktada ilerleyen dönemde BoJ, yüzde -0.1 olan faizi daha aşağı seviyelere çekebilecekken ve uzun vadeli faizleri de sıfır seviyesini civarında tutmayı amaçlıyor. Japonya merkez bankasının bu kararının ardından Yen’de değer kazanımları yaşandı. Yani baktığımızda bu uygulamanın kısa vadede önemli bir etki yaratmadığı ve merkez bankalarının uyguladığı genişleyici, ekonomiyi destekleyici politikalarına olan güvenin gitgide azaldığını söylemek mümkün görünüyor. Tabii ki daha sonraki dönemde bu uygulamanın etkilerini göreceğimiz de açık. O nedenle Yen’in hareketini gelecek dönemde yakından takip etmek gerekiyor. 100 seviyelerine yaklaşan fakat daha fazla aşağıya potansiyel bulamayan bir USDJPY ile karşı karşıyayız. Yükseliş trendine geçebilmesi içinse 103.00 seviyesi kritik önemini koruyor. Bu hafta Japonya’da açıklanacak enflasyon verileri yakından izlenecek.
Japonya merkez bankası ile aynı günde FED’in FOMC toplantısında alacağı faiz kararı ise piyasaların esas ilgi odağındaki gelişme olarak beklenmekteydi. FED’in faiz tarafında atacağı adım az çok biliniyordu fakat sonrasında konuşma yapacak Janet Yellen’ın söylemleri esas belirleyici olarak merakla beklendi. FED faiz oranını değiştirmeden bıraktı. Toplantı metninde FOMC üyelerinin federal fon faizinin artırılması için durum güçlendiği değerlendirmesinde bulunduğu fakat, şu an için, hedeflere doğru süregelen bir ilerleme için daha fazla işaret görmek amacıyla bekleme kararı alındığı görüldü. Bu karar ile birlikte noktasal grafikteki güncellemeler de yakından takip edildi. Buna göre bu yıl bir faiz artırım ihtimali güncelliğini korurken değiştirilen tahmin, önceki noktasala grafiklerde görülen üç artırım beklentisinden 2017 yılı için tahminlerin ikiye düşürülmüş olmasıydı. Bu durum FED yetkililerinin küresel ekonomideki süregelen ekonomik büyüme sorunlarına karşı alınan önlemlerin halen bir sonuç yaratamadığına ve 2017’de bu konuya dair risklerin etkisini daha fazla gösterebileceğine inanmaya başladıklarını gösteriyor olabilir. Bu karar ve sonuçların ardından konuşma yapan Janet Yellen’ın kullandığı ifadeler Jackson Hole toplantısındaki şahince ifadelerinden uzaktaydı. ABD ekonomisini gidişatından ve istihdam piyasasının güçlü konumundan memnun olduklarına değinmesine rağmen faiz artırımı için enflasyonda belirlenen hedeflere doğru belirgin bir gelişmeyi görmek istediklerini ve bu nedenle beklemeyi seçtiklerini belirtti. Yellen konuşmasında ayrıca istihdam piyasası gücünü korur ve yeni riskler oluşmazsa bu yıl bir faiz artırımı bekliyorum dedi. Konuşmanın bütününe bakarsak diğer FED yetkilileri gibi Yellen’da bu yıl bir faiz artırımı için istekli fakat özellikle 8 Kasım’daki ABD başkanlık seçimleri ve gelecek verilerin göstereceği ekonomik görünümden tam emin değiller. Bu tür gelişmeleri Yellen konuşmasında da az önce bahsettiğimiz gibi bu yıl bir faiz artırımı için yeni riskler olmazsa olarak ifade etti. Kendi içerisinde bu yıl faiz artırımına gitmekten yana ve bu yıl faiz artırımı yapılamamasından yana üçe üç eşitlik olması FED’in kendi içinde de oldukça çeliştiğini gösteriyor. Eğer Trump 8 Kasım’da başkan seçilirse bize göre FED’in bu yıl bir faiz artırımı yapması imkansız hale bile gelebilir. Bu nedenle seçim sonuçları faiz artırımı yolunda FED açısından oldukça önemli olacak. Geçtiğimiz günlerde Trump’ın FED ve Janet Yellen hakkındaki söylemleri akılda tutulmalı. Trump konuşmasında FED’in faizleri bilerek düşük tuttuğuna ve FED’in siyaset tarafından yönetildiğini açıklamıştı ve başkan seçilmesi halinde Janet Yellen ile çalışmayacağını söylemişti.
Bu haftanın ilk günü ABD seçimleri açısından önemli bir gün olacak. Donald Trump ile Hillary Clinton ABD’de geleneksel olan debate (tartışma) programı ile TV karşısında karşı karşıya gelecek. 90 dakika sürecek programda savundukları görüşleri dile getirecek tarafların arasındaki tartışmanın şiddeti anket sonuçlarına oldukça fazla etki edebilir. Bu açıdan bu haftanın ilk günü itibariyle ABD borsalarının üzerinde baskının artabileceğini söylemek mümkün. Bunun yanında bu hafta ABD’den FED’in faiz artırımı yönünde takip edeceği önemli veriler açıklanacak. Bunların başında hafta ortasındaki dayanıklı mal siparişleri, Perşembe günü 2.çeyrek nihai büyüme ve FED’in izlediği çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi verileri açıklanacak. Çekirdek PCE’de %1.6’ın üzerinde gelebilecek veri FED açısından olumlu karşılanacaktır. Bunun öncesinde dayanıklı mal siparişlerinden gelecek sonuçlar enflasyon konusundaki eğilim için ipucu verecek.
Bu gelişmeler ışında bu hafta Dolar endeksinde 95.00 seviyesi kritik olacak. Günlük grafikteki yükselen trendin desteği konumunda olan bu seviye üzerinde kalmayı başarırsa yeniden yukarı yönlü hareketler etkili olabilir. Bu durumda EURUSD’de düşüş trendi direnci 1.1260 altındaki kalıcılık bu hafta yeniden aşağı yönlü hareketleri tetikleyebilir. Kritik 1.1260 geçilirse 1.1370-1.1440’a doğru hareketler görebiliriz.
Yurt içinde bir yandan FED kaynaklı diğer yandan da Moody’s’in geçen hafta yaptığı açıklamalar DolarTL’nin geçen hafta aşağı yönlü hareketlerinde etkili olmuştu. Fakat Cuma günü geç saatlerde gelen haber tüm moralleri alt üst etti diyebiliriz. Moody’s, yaptığı son açıklama ile Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdi. Kurum, Türkiye’nin kredi notunu “Baa3” seviyesinden “Ba1” seviyesine düşürürken, not görünümünü “durağan” olarak belirledi ve böylece Türkiye’de yabancı yatırım kuruluşlarının yatırım yapmak için aradığı şartlardan olan en az iki kurumun yatırım yapılabilir seviyede kredi notuna sahip olma özelliğimizi kaybetmiş olduk. Henüz geçen Çarşamba günü yaptığı açıklamada darbe girişiminin ekonomide yarattığı şok etkisi büyük ölçüde bertaraf edildiğini belirtmesi ardından alınan bu kararı mantıklı karşılamak imkansız ve anlamsız görünüyor. 2.94’ün altını gören kurda yeni haftada alınan bu kararın etkisiyle yeniden sert yükselişler yaşanması olası. Bu hafta ayrıca kapasite kullanım oranı, imalat güven endeksi ve dış ticaret açığı verileri de açıklanacak. Kurda günlük grafikte izlediğimiz yükselen trend desteği 2.94 ve altında 2.92 önemli desteğini takip etmekteydik fakat Moody’s kararı ardından 2.92-2.94 üzerinde kalıcılık ile yeniden 2.99-3.02’ye doğru hareketler görebiliriz. FED’in açıklamaları ve Moody’s’in hafta oratasındaki yorumu ile birlikte moral bulan BİST100’de günlük grafikteki düşüş trendi direnci 79.500 üzerine Cuma günü geçen BİST100’de kredi notunun düşürüldüğü haberinin ardından 75.000-70.000 bandına doğru geri çekilmeler hız kazanabilir. Altın için yeni haftada 1345 direnci oldukça önemli olacak. Üzerindeki hareketlerde 1360-1375’e doğru yükselişlerden bahsedebiliriz.
EURUSD
Geçen haftanın önemli verisi, piyasaların merakla beklediği Fed’in faiz kararıydı. Piyasa beklentilerine paralel olarak Fed faiz oranını artırmayarak %0.25- %0.50 aralığında sabit bıraktı. Fed Başkanı Janet Yellen, büyüme ve enflasyon beklentilerini aşağı yönlü revize etti. Faiz kararı ve Yellen’in açıklamaları ile beraber Dolar endeksinde yaşanan değer kayıpları paritenin değer kazanmasına etki etti. Ayrıca geçen hafta Almanya’da ÜFE yıllık bazda beklentilere paralel olarak -%1.6; aylık bazda beklentileri karşılayamayarak -%0.1 olarak geldi. ABD’de inşaat izinleri bir önceki aya göre düşüş göstererek 1,139 M olarak açıklanırken, konut başlangıçları beklentileri karşılayarak 1,142 M olarak yayımlandı. Mevcut konut satışları ise beklentileri karşılayamadı. Geçen haftanın son işlem gününde Almanya’da hizmet PMI 50,6 gelerek beklentileri karşılayamazken, imalat PMI 54,3 seviyesinde açıklanarak beklentiler üzerinde geldi. Euro Bölgesi’nde ise hizmet PMI 52,1 açıklanarak beklentilerin altında kalırken, imalat PMI bir önceki aya göre yükseliş göstererek 52,6 olarak yayımlandı. ABD’de üretim PMI bir önceki aya göre düşüş göstererek 51.4 seviyesinde açıklandı. Yeni haftada Almanya’da İFO güven endeksi, enflasyon ve işsizlik oranı verileri açıklanırken Euro Bölgesi’nde enflasyon verileri yayımlanacak. ABD cephesinde ise yeni konut satışları, tüketici güveni, dayanıklı mal siparişleri, büyüme verileri açıklanacak. Teknik olarak; orta vadede takip ettiğimiz üçgen formasyonunun desteği konumundaki 1.1200 seviyesinin yukarı doğru kırıldığı görüldü. Aşağı yönlü hareketlerin oluşması durumunda 1.1150 ve 1.1080 kademelerine geri çekilmeler olabilir. Aksi takdirde formasyonun direnci konumundaki 1.1280 üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 1.1370 seviyesi test edilebilir.
Destekler: 1.1150, 1.1080, 1.0960
Dirençler: 1.1280, 1.1370, 1.1460
GBPUSD
Geçen hafta, Fed’in faiz kararı piyasaların beklentisi doğrultusunda açıklanırken Fed Başkanı Janet Yellen’in büyüme ve enflasyon beklentilerini aşağı yönlü revize etmesinin etkisi ile GBPUSD’de değer kazançları görüldü. İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Komitesi üyesi Kristin Forbes’in “Haziran ayında yapılan AB referandumu sonrasında İngiltere ekonomisine yardım için faiz oranında daha fazla indirime gidilmesine ihtiyaç olmadığı” yönündeki açıklamasının da GBPUSD’deki yükseliş hareketinde etkisi oldu. Yeni haftada İngiltere’de büyüme verileri yayımlanırken ABD’de yeni konut satışları, tüketici güveni, dayanıklı mal siparişleri, büyüme verileri açıklanacak. Teknik olarak; orta vadede takip ettiğimiz üçgen formasyonunun aşağı yönlü kırılması durumunda 1.2900 ve 1.2850 seviyelerine geri çekilmeler olabilir. Olası yukarı yönlü hareketlerin ivme kazanması halinde 1.3080 ve 1.3120 kademeleri test edilebilir.
Destekler: 1.2900, 1.2850, 1.2800
Dirençler: 1.3080, 1.3120, 1.3240
USDJPY
Geçen hafta BoJ faiz kararı piyasaların beklentileri doğrultusunda -%0.10 olarak açıklandı. BoJ Başkanı Kuroda, düzenlenen basın konferansında getiri eğrisinin çok yatay kalması durumunda finans sektörüne yönelik endişelerden kaynaklı olarak güvenin zarar görebileceğini ifade etti. Bunu engellemek için getiri eğrisini kontrol edeceklerini belirtirken, gerektiği durumda parasal politikada genişlemeye gidebileceklerini söyledi. “% 2 olan enflasyon hedeflerine ulaşabilmek için daha güçlü parasal genişleme uygulanabilir” taahhüdünde bulunan Kuroda negatif faiz uygulamasının, getiri eğrisinin yönlendirilmesinde başarılı olduğunu belirtti. Kuroda’nın açıklamalarından sonra Yen, Dolar karşısında değer kazanarak USDJPY, 100.00 kademelerini test etti. Fed’in faiz kararı beklentiler dahilinde gelerek, %0.25- %0.50 aralığında sabit kaldı. Faiz kararı sonrasında basın konferansında konuşan Janet Yellen, enflasyon ve büyüme beklentilerinin aşağı yönlü revize edildiğini açıkladı. Faiz kararı ve Yellen’in açıklaması sonrasında Dolar, Yen karşısında değer kaybetti. Japonya’da imalat PMI bir önceki aya göre yükseliş göstererek 50.3 olarak geldi, veri sonrasında sınırlı da olsa USDJPY’de alıcılar güçlendi. ABD’de üretim PMI beklentileri karşılayamayarak 51.4 olarak açıklandı. Yeni haftada Japonya’da perakende satışlar, enflasyon ve sanayi üretimi verileri açıklanacak. Teknik olarak; günlük grafikte takip ettiğimiz üçgen formasyonunun aşağı yönlü kırılması durumunda 100.00 ve 99.50 kademelerine geri çekilmeler olabilir. Yukarı yönlü hareketlerin hız kazanması halinde 102.80 ve 103.50 seviyeleri test edilebilir.
Destekler: 100.00, 99.50, 99.00
Dirençler: 102.80, 103.50, 104.40
USDTRY
Geçen hafta ABD’de ve yurtiçinde faiz kararları açıklandı. Fed, faiz kararını piyasaların beklentisi doğrultusunda %0.25- %0.50 aralığında sabit bırakırken TCMB, yine piyasa beklentilerine paralel olarak üst bant faiz oranında 25 baz puan indirim yaparak %8.50 olan gecelik borç verme faizini %8.25 seviyesine düşürdü. ABD’de üretim PMI beklentileri karşılayamayarak 51.4 olarak açıklandı. Yeni hafta, veri akışı açısından yurtiçinde sakin geçecek olup; ABD’de yeni konut satışları, tüketici güveni, dayanıklı mal siparişleri ve 2.çeyrek nihai büyüme verileri açıklanacak. Teknik olarak; 2.9370 altında kalıcılık sağlanması durumunda 2.9200 ve 2.9130 kademelerine geri çekilmeler olabilir. Yukarı yönlü hareketlerin ivme kazanması halinde 2.9650 ara direnci geçilebilirse 2.9900 direnci yeniden test edilebilir.
Destekler: 2.9370, 2.9200, 2.9130
Dirençler: 2.9650, 2.9900 3.0100
usdtry-h4-venbey-yatirim-menkul-2
EURTRY
Yurt içinde geçen hafta TCMB faiz kararı yayımlandı ve piyasa beklentileri doğrultusunda 25 baz puan indirim yapılarak gecelik borç verme faizi %8.25’e düşürüldü. Ayrıca yurtiçinde çeyreklik işsizlik ortalaması bir önceki aya göre yükseliş göstererek %10.2 olarak açıklanırken Almaya’da Üfe yıllık bazda bir önceki aya göre yükseliş göstererek, beklentilere paralel olarak -%1.6; aylık bazda beklentileri karşılayamayarak -%0.1 olarak geldi. Geçen haftanın son işlem gününde Almanya’da hizmet PMI 50,6 gelerek beklentileri karşılayamazken, imalat PMI 54,3 seviyesinde açıklanarak beklentiler üzerinde geldi. Euro Bölgesi’nde ise hizmet PMI 52,1 açıklanarak beklentilerin altında kalırken, imalat PMI bir önceki aya göre yükseliş göstererek 52,6 olarak yayımlandı.Yeni haftada Almanya’da İfo iş iklimi endeksi, enflasyon ve işsizlik oranı verileri; Euro Bölgesi’nde enflasyon verileri açıklanırken yurtiçi veri akışı açısından sakin geçecek. Teknik olarak; 3.2800 altında kalıcılık sağlanması durumunda 3.2620 ve 3.2330 seviyelerine geri çekilmeler olabilir. Yukarı yönlü hareketlerin güçlenmesi halinde 3.3240 ve 3.3450 kademeleri test edilebilir.
Destekler: 3.2800, 3.2620, 3.2330
Dirençler: 3.3240, 3.3450, 3.3850
ALTIN
Hafta içinde özellikle Japonya ve ABD merkez bankalarının faiz oranlarında ve para politikalarında değişime gitmeyip, sadece sözlü müdahaleler ile geleceğe yönelik planlarını açıklamaları, Altın’a olan talebi artırarak tekrar 1330 seviyesinin üzerine çıkmasını sağladı. Altın haftalık kapanışını 1330 üzerinde yapabilirse yükseliş eğilimi daha da artabilir. Kasım ayında yapılacak olan ABD seçimleri de yaklaştıkça Altın fiyatlarındaki volatilite artabilir. Önümüzdeki hafta Pazartesi günü Hillary Clinton ile Donald Trump arasında TV’de yapılacak olan debate (tartışma) ile birlikte yeni fiyatlamalar görebiliriz. Yükseliş hareketlerinin devam etmesi durumunda 1345 ilk önemli direnç olarak karşımıza çıkacaktır. 1345 noktası geçilebilirse 1360 seviyesi hedeflenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1330 dolar seviyesi önemli destek noktamız olacaktır.
Destekler: 1330, 1315, 1308
Dirençler: 1345, 1360, 1375
GÜMÜŞ
Fed’in piyasa beklentileri doğrultusunda faizleri artırmayıp büyüme ve enflasyon verilerinde aşağı yönlü revizyona gittiği geçen hafta, Gümüş’te zaman zaman geri çekilmeler yaşansa da 20.00 kademeleri test edildi. ABD’de bir önceki ay -%3.4 seviyesinde açıklanan mevcut konut satışlarının -%0.9’a yükselmesi sonrasında Dolar endeksinde değer kazançları görülürken, Gümüş’te değer kayıpları görüldü. Teknik olarak; yukarı yönlü hareketlerin hız kazanması durumunda 20.10 ve 20.50 kademeleri test edilebilir. 19.50 altında kalıcılık sağlanması durumunda 19.10 ve 18.80 seviyelerine geri çekilmeler olabilir.
Destekler: 19.50, 19.10, 18.80
Dirençler: 20.10, 20.50, 20.75
HAM PETROL
Petrol stoklarında yaşanan beklenmeyen düşüş ile birlikte yukarı yönlü sert fiyat hareketleri gerçekleştiren Ham Petrol 45.00 seviyesi üzerinde tutunmayı başararak alım yönlü güçlü duruş sergiledi. Cezayir Enerji Bakan’ı Nurreddin Buterfe, 26-28 Eylül tarihlerinde Cezayir’de gerçekleşecek olan OPEC görüşmelerinin resmiyet kazanmasını ve toplantının olumlu sonuçlanmasını istediğini bildirdi. Azalan stoklar ve Cezayir açıklamaları ile yükselişine hız kazandıran Ham Petrol, Suudi Arabistan’ın “ İran üretimde kesintiye giderse biz de gidebiliriz” açıklamasıyla birlikte 46.50 direnç noktasını test etti. Yükselişlerin devam etmesi durumunda 46.50 direncinin geçilmesi ile birlikte 47.20 test edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 45.50 ve 45.10 seviyeleri önemli destek noktaları olacaktır.
Destekler: 45.50, 45.10, 44.70
Dirençler: 46.50, 47.20, 47.70
crudefuth4
BRENT PETROL
Petrol stoklarında yaşanan azalış, Cezayir tarafından 26-28 Eylül tarihinde yapılacak OPEC toplantısı için olumlu açıklamalar ve Suudi Arabistan tarafından “ İran üretimde kesintiye giderse biz de gideriz” açıklaması ile birlikte sert yükseliş hareketlerine imza attı. Brent Petrol fiyatları üzerinde haftalık stoklar ve Cezayir’de yapılacak olan OPEC toplantısı oldukça etkili olacaktır ve dikkatle takip edilmelidir. Yükseliş hareketlerinin devam etmesi durumunda 48.00 direnci önemli olacaktır. Bu noktanın geçilmesi durumunda 48.60 hedef fiyat olabilir. Olası geri çekilmelerde ise 47.50 ilk destek noktası ve bu noktanın da aşağı yönlü kırılması ile 46.90 desteği hedef olacaktır.
Destekler: 47.50, 46.90, 46.30
Dirençler: 48.00, 48.60, 50.10
BAKIR
FED kararları ardından diğer emtia ürünler gibi Bakır da bu haftayı yükseliş ile geçirdi. Temmuz ayında başlayan düşüşünü, Eylül ayı içinde bitiren ve 2.0650 fiyat seviyesinden aldığı destek ile yükseliş hareketlerini hızlandıran Bakır fiyatları 2.20 seviyesini bu hafta test etti. 2.19 üzerinde kalıcılık sağladığı sürece alım yönlü hareketleri hızlanabilir. 2.20 üzerinde kalıcılık sağlanırsa 2.2150 seviyesi hedeflenebilir. Olası düşüş hareketlerinde ise 2.19 seviyesinin aşağı yönlü kırılması gerekir. Bu nokta kırılır ise 2.1740 seviyesi hedef fiyat olabilir.
Destekler : 2.19, 2.1740 , 2.14
Dirençler: 2.20, 2.2150, 2.24
S&P500
BOJ ve FED’in faiz oranlarında ve para politikalarında bir değişime gitmemesi, özellikle Janet Yellen tarafından tek faiz artırımı beklentisinin ve enflasyon hedefinden uzak olduklarının açıklanması ile S&P500’de sert yükselişler gerçekleşti. Hafta genelinde 2126 ile 2173 seviyeleri arasında bant hareketleri gerçekleştiren S&P500’ün yükselişlerine devam edebilmesi için 2170 seviyesini sert bir şekilde geçerek 2190 hedefine doğru ilerlemelidir. Kararlı duruşunu sürdürebilmesi adına yeni senaryolara ihtiyacı olan S&P endeksi için önümüzdeki hafta Pazartesi günü yapılacak olan debate (tartışma) güzel bir senaryo yaratabilir. Özellikle seçim dönemleri yaklaştıkça yapılacak olan anket sonuçları da etkiyi artırabilir. Olası geri çekilmelerde ise 2160 desteği önemli olacaktır.
Destekler: 2160, 2145, 2130
Dirençler: 2185, 2200, 2220
sp500futdaily
DAX30
FED ve BOJ etkileri ile birlikte kazanımlarını arttıran DAX30 endeksi, bu hafta 10700 direncine doğru sert bir yükseliş gerçekleştirdi ve buradan gelen tepki satışları ile tekrar 10600 seviyelerine dönüş yaptı. Janet Yellen’ın faiz artırım ihtimallerini düşürmesi ve yükselen Petrol fiyatlarının desteği ile yükselişine devam etmek isterse, 10700 direncini sert bir şekilde geçerek 10790 güçlü direnç noktasını tekrar denemesi gerekecektir. 10790 seviyesi sert bir şekilde geçilebilirse 11000 fiyat seviyeleri tekrar gündemimize oturabilir. Olası geri çekilmelerde ise 10600 önemli bir direnç olacaktır. Bu seviyenin aşağı yönlü kırılması durumunda ise 10385 hedeflenebilir.
Destekler: 10600, 10490, 10385
Dirençler: 10700, 10790, 11000
KAYNAK: VENBEY YATIRIM