İşte borsadan kaçış listesi

0
2629

Altı şirket borsadan çıkmak için yasal süreç başlattı. 

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) ortaklıktan çıkarma tebliği 1 Temmuz’da devreye girerken uzmanlara göre, sermaye piyasası mevzuatına ilişkin bazı ağır yükümlülüklerden kaçınmak ve hakim ortakların sığ hisselerde fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek istemesi önümüzdeki dönemde borsadan çıkmak isteyen şirket sayısını artırabilir.

AB mevzuatına uyum amacıyla yeni sermaye piyasası mevzuatı ile yasalaşan düzenleme, ana hissedarların oy haklarının en az yüzde 95’e ulaşması durumunda, diğer hissedarların tamamını ortaklıktan çıkarma hakkı tanıyor. Tebliğin devreye girmesiyle OMV Petrol Ofisi, Alternatifbank, Türk Demir Döküm, Mutlu Akü, İntema ve Eczacıbaşı Yapı Gereçleri borsa kotundan çıkmak için yasal süreci başlattı. Borsa İstanbul’da fiili halka açıklık oranı yüzde 5 veya altında olan toplam 26 şirket bulunuyor.

‘Ağır düzenlemeler var’

İstanbul’un bir finans merkezi olarak konumlandırılması kapsamında Borsa İstanbul’a büyük ölçekli şirketleri çekmek için son yıllarda girişimler hızlansa da; piyasa koşulları, bazı halka arz performanslarının zayıf kalması ve grupların sermaye piyasası mevzuatına kapsamına girmeye mesafeli bakması yeni halka arzlar önünde bir baskı unsuru oluşturuyor.

Sermaye Piyasası Hukukçusu İbrahim Haselçin, “Şirketlerin başvurma nedeninin düzenlemelerin ağırlığından kaynaklandığını düşünüyorum. Sermaye piyasası ve borsa mevzuatının yükümlülükleri bu grupları sıkıntıya sokuyor olabilir” dedi.

‘Fiyat oynaklığı sorun’

Haselçin, “Fiyat oynaklıkları da özellikle yurtdışında halka açık hakim hissedarlar için sıkıntı” diye konuştu.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Genel Sekreter Yardımcısı İlker Savuran da halka açık olmanın getirdiği sorumlulukların şirketleri bu karara yönlendirebileceğine dikkat çekti: “Özel durum açıklamak, bağımsız denetim raporu, diğer kurumların yanı sıra SPK mevzuatına tabi olmak gerekiyor. Kurumsal yönetim ilkelerine uymak, en az 2 bağımsız yönetim kurulu üyesi bulundurmak gerekiyor. Bunlar maddi anlamdaki maliyetler.”

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.