Gider ve gelirlerinizi düzenleyerek, harcamalarınızın kazancınızdan daha düşük olmasını sağlanan sistematik planlamaya kişisel finans planı denir. Aslında kişisel finans, tıpkı bir firmanın gelir ve giderlerini görmek için tuttuğu muhasebe kaydı ile büyük benzerlik gösteriyor. Firmalar nasıl gelir ve giderleri üzerinden gelecek faaliyetlerini planlıyorsa, sizde benzer bir şekilde kişisel gelir ve giderlerinizi hesaplayarak, geleceğinizi planlayabilirsiniz.
Örneğin, aldığınız maaşın kira, mutfak masrafları, elektrik, su, doğalgaz ve internet faturaları gibi zorunlu giderleri karşılaması gerekiyor. Şayet karşılamıyorsa, yaptığınız harcamaları yeniden gözden geçirmelisiniz. Geliriniz ve gideriniz arasındaki dengeyi ayarlayabilirseniz, hem geleceğe dair adımlarınızı daha rahat atar hem de hayatınızdaki özgereksinim daha iyi tespit edebilmenizi sağlar.
Bunları gerçekleştirmek için de kişisel finans planını nasıl yapmanız gerektiğini bilmelisiniz.
Bütçeleme yapın
Herkesin gelir ve gideri birbirinden çok farklıdır. Ama her kişisel finans planında bazı ortak noktalar vardır. Bunların başında da bütçe gelir. Kişisel finans planı oluşturmanın ilk adımı bütçelemeden geçer. Yani, harcamalarınızı en aza indirip, maksimum kazancı hedeflemelisiniz.
Bütçelemeyi gerçekleştirmek için öncelikle zorunlu harcamalarınızı belirlemelisiniz. Bütçeleme için bilgisayarınızda oluşturacağınız basit bir Excel tablosundan yararlanabileceğiniz gibi, cep telefonunuza kurabileceğiniz onlarca mobil uygulama söz konusu. Fakat başlangıç için en doğru bütçeleme kağıt kalemle yapılacağını aklınızdan çıkarmayın. Ve kişisel harcamalarınız konusunda dürüst olun.
Kredi kartlarına dikkat edin
Ev veya otomobil kredisi gibi sabit ödediğiniz kredi borçlarınıza ek olarak kredi kartını kullanıyor olabilirsiniz. Kredi kartı her ne kadar hayatımızı kolaylaştırıcı bir etkisi olsa da, kontrollü bir şekilde kullanılmadığında büyük sorunlar yaratabilmektedir. Mutlaka ödeme planınıza sabit ödediğiniz kredi borçlarınızın yanına kredi kartı borcunuzu da ekleyin.
İçinizdeki alışveriş canavarını durdurun
Her ne kadar sadece kadınlara mal edilse de kadın erkek birçok kişinin en büyük tutkusu, alışveriş. İçinizdeki alışveriş canavarına dur diyemezseniz, alışverişin sağladığı anlık mutluluk ay sonu geldiğinde büyük bir pişmanlığa dönüşecektir.
İçinizdeki alışveriş canavarına dur diyebilmenin ilk şartı, alışveriş yaparken sizin için nelerin gereksiz nelerin gerekli ve nelerin ihtiyaç olduğunu belirlemenizdir. Örneğin, vitrinde gördüğünüz ve çok beğendiğiniz nevresim takımını alırken, ihtiyaçtan mı yoksa sadece almak için mi alıyorsunuz diye düşünün. Ve dürüst olun, kendinizi o nevresim takımına, ihtiyacınız yokken ihtiyacınız olduğuna inandırırsanız, ayın sonunu getiremeyeceğinizi bilmelisiniz.
Tasarruf noktaları bulmak
Herkesin kendine has tasarruf ettiği noktalar vardır. Başkasının yaptığı gerekli bir harcama sizin için gereksiz bir harcama veya sizin için gerekli bir harcama başkası için gereksiz bir harcama olabilir. Bu yüzden tüketim ve harcama alışkanlıklarınızı belirlemeli ve kişisel tasarruf noktalarınızı bulmalısınız.