Kitap nasıl yayınlatılır?

Kitabınızı yayınevlerine göndermeden önce bilmeniz gerekenler

0
4959

Bir kitap yazdınız ve edebiyat alanında Nobel Ödülünü aldığınızda yapacağınız konuşmanın metnini hazırlamaya başladınız ama kitabınızı henüz yayınlatamadınız mı? veya bir çok yayınevine başvurdunuz ama hala bir ses yok mu?

Öncelikle umutsuzluğa kapılmayın, bu durum hemen hemen bütün yazarların başına geliyor. Örneğin Orhan Pamuk’un ilk romanı olan Cevdet Bey ve Oğulları 1979’da Milliyet Roman Ödülü’nü kazanmasına rağmen ancak 3 yıl sonra, yani 1982’de yayınlatabilmiştir.

İşte, yazdığınız kitabı yayınlatmak için dikkat etmeniz gerekenler:

Tuğla gibi kitap yazdım!

Kitabınızda sayfa sayısına takılmayın. Yani başka bir deyişle “tuğla gibi kitap yazdım, kesin yayınevi bunu beğenir” diye düşünmeyin. Önemli olan ambalaj değil içeriktir. Kesinlikle sayfa sayısını arttırmak için kitabınızı şişirmeyin.

Ayrıca kitabınızın çok satan dilinde olması da sizi diğer rakiplerinizin önüne geçireceğini unutmayın!

Doğru yayınevlerini tespit edin

Her şeyden önce, kitabınızla ilgilenebilecek yayınevlerini tespit edin. Yani, bir roman yazdıysanız, kişisel gelişim kitapları basan bir yayınevi sizin için uygun değildir. İnternetten yapacağınız kısa bir araştırma ile kitabınız için en doğru yayınevleri hangisi bulabilirsiniz.

Dosyanızı oluşturun

Mutlaka, kitabınızın kısa bir özetini de içinde bulunduran bir dosya oluşturun. Dosyanızın içinde sizi kısaca anlatan bir özgeçmiş, hedeflediğiniz okuyucu kitlesi, bu kitabı yazarken hedefledikleriniz gibi kısa bilgilerin olması çok önemlidir. Ayrıca kitapta görsel kullanılmasını istiyorsanız, hangi görsellere yer verilmesi gerektiği ve bu görsellerin haklarının kimde olduğunu belirtmeniz de diğer bir önemli noktadadır.

Dosyanızın elle veya bilgisayarla oluşturulması çok da önemli değildir. Asıl gözden kaçırmamanız gereken nokta dosyanızın “kısa” ve “okunaklı” olmasıdır. Dosyanızın kısa gözükmesi için karınca harfleri ile yazmayın.

İster dosyanızı e-posta yoluyla ister kargo yoluyla gönderin, dosyanızın yanına mutlaka bir “Merhaba” yazısı ekleyin.

Nokta, virgül sadece klavyede bir tuş değildir

Dosyanızı oluştururken mutlaka yazım kurallarına dikkat edin. Çünkü yayınevi koordinatörleri ve editörleri kitabınızdan önce yazım dilinizi oluşturduğunuz dosyada görecekler.

Bu durum aynı şekilde kitabınız içinde geçerli, tabii ki yayınevlerinin tashih ve redaksiyon kısımları var, ama sizin ekstra bir şekilde yazım kurallarına dikkat etmeniz, yeni bir yazar adayı olarak önemli bir avantaj sağlayacağını aklınızdan çıkarmayın.

Sabrın solu selamettir!

Dosyanızı gönderdiniz, ama şimdi karşınızda daha zorlu bir süreç var: beklemek! Unutmayın ki, yayınevine bir tek siz dosya göndermendiniz, sizin gibi birçok aday daha var. Hatta bazı yayınevleri ayda 100’ü geçkin dosya alıyor ve bunları değerlendiriyorlar. Haliyle bunları her ne kadar profesyonel okuyucular olsalar da insanlar okuyor. Haliyle, 5-6 ay gibi bir süre beklemek oldukça normal…

Bu noktada bir konu daha var, hazırladığınız dosyayı elden götürmek, size ekstra bir avantaj sağlamaz. Çünkü yayınevleri sizin yazdıklarınızla ilgileniyorlar.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.