Konya’da Şeb-i Aruz zamanı

Konya'da Mevlana'yı anma törenleri sizi bekliyor

0
5339

Mevlana Celaleddin Rumi’nin, Allah’a, sevgiliye kavuşma gecesi olarak düşündüğü ve Türkçe’de düğün gecesi anlamına gelen Şeb-i Arus, 17 Aralık tarihlerine denk gelen haftalarda yapılan ve Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleridir.

Bu yıl 743’sü düzenlenecek olan Şeb-i Aruz törenleri, 07 Aralık Çarşamba Kandil Uyandırma Merasimi, Sevgi ve Birlik Yürüyüşü ile başladı. 17 Aralık’a kadar sürecek olan törenler kapsamında çeşitli bilim, kültür ve sanat faaliyetleri muhtelif salonlarda gerçekleştiriliyor. Etkinliklerin büyük kısmının ücretsiz olduğu Şeb-i Aruz törenlerinde 7-17 Aralık tarihlerinde 11’i akşam 4’ü gündüz olmak üzere toplam 15 sema töreni gerçekleştirilecek. Sema töreni ve diğer etkinliklere 70 binin üzerinde ziyaretçinin katılması bekleniyor. Etkinlikler için Mevlana Kültür Merkezi ve Konya Büyükşehir Belediyesince inşa edilen 10 bin kişi kapasiteli Kongre Merkezi kullanılacak. 13 Aralık ve Şeb-i Arus gecesi olan 17 Aralık’taki etkinlikler, Konya Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Türkiye’nin dört bir tarafından insanların katıldığı törenlere yönelik çeşitli turlar düzenleniyor. İstanbul çıkışlı olmak üzere 120 liradan başlayıp 2 bin liraya kadar birçok seçeneğin olduğu turlara insanlar yoğun gösteriyorlar.

Şeb-i Arus törenleri için Konya’ya gidenler için mutlaka görülmesi gereken yerler listemiz:

Mevlana Türbesi ve Müzesi

Konya’da gezilecek yerler listemizin başında Mevlana Celaleddin Rumi’nin kabrinin de bulunduğu türbe de aynı zamanda orta ölçekte bir de müze var. Mevlana Müzesi’ne ulaşım içinse şehir içinde yer alan tramvay hattını kullanabilirsiniz.

Selimiye Camii

Mimar Sinan’ın eseri olduğu düşünülen Selimiye Camii’ne Mevlana Türbesi’nden yürüyerek gidilebilir.

İnce Minareli Medrese

Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus zamanında vezir olan Sahip Ata Fahrettin Ali’nin inşa ettirdiği yapı günümüzde müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. İçindeki eserler kadar binanın kendisi de bir sanat eseri özelliği taşıdığı için Konya’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

Alaaddin Tepesi

Tepe şehrin bugünkü halinin en merkezi yerindedir ve üzerinde çay bahçeleri, parklar ve Keykubat Camii de bu tepenin üzerinde yer alıyor.

Sille Köyü

Son yıllarda restore edilmeye başlayan Sille Köyü’nün tarihi milattan önceki dönemlere dayanıyor. Köyde ayrıca 1500 yıl öncesinden günümüze kadar gelen bir de kilise var ve tam da bu kilisenin karşısında Türkiye’nin ilk zaman müzesi yer alıyor.

Kilistra Antik Kenti

Konya’da Hatunsaray Gökyurt Köyü’nün sınırları içerisinde yer alan antik kentin geçmişinin M.Ö. 1.yy’a kadar dayandığı tespit edilmiştir. Kapadokya benzeri bir yaşam alanının ortaya çıkarıldığı Kilistra’da halen çalışmalar da devam etmektedir.

Çatalhöyük

Konya’nın Çumra ilçesinde yer alan antik kent Dünyada bilinen ilk yerleşim yeri olarak kabul görmüş durumda. Son yıllarda ancak hak ettiği değeri görmeye başlayabilen şehrin üzeri kapatılmış durumda ve ayrıca buradan çıkan eserlerin sergilendiği bir alan bulunuyor.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.