Kredi borcu ödenmezse başınıza neler gelebilir?

İhtiyaçlarınızı gidermek için bankalardan çektiğiniz krediyi ödeyememeniz durumunda karşılaşacağınız durumlar nelerdir?

0
5348

Son dönemde birçok insanın başına gelen,  ticari veya bireysel kredilerin ödenememesi durumunda yaşanılan süreçleri anapara.com olarak sizin için araştırdık.

İhtiyaçlarınızı gidermek için bankalardan çektiğiniz krediyi ödeyememeniz durumunda;

Kredi borcu ödenmezse bankalar nezdinde bir idari takip söz konusu olabileceği gibi Merkez Bankası Kara Listesi’ne girebileceğiniz yasal takip de söz konusu olabilir. İş, icra takibine kadar uzanabilir.

Yasal takibe gelmeden önce önünüzde 3 ay kadar daha doğrusu 90 günlük bir süre bulunur. Eğer bu süre zarfında borcunuzu kapatırsanız yalnızca gecikme faizi ödersiniz.

90 gün içerisinde borcunuzu ödemezseniz idari takip başlar.

90 gün süresince mail ve/veya kısa mesaj yoluyla borcunuzu ödemeniz için uyarıda bulunan banka, bu sefer sizinle doğrudan iletişime geçerek 7 günlük bir ek süre tanır ve geciken 3 aylık borcun ödenmesini talep eder. Bu süreçte yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz.

Ek süre sonunda banka borcu ödenmezse ne olur?

İdari takip başladıktan sonra sizi arayan banka yetkililerine yeniden yapılandırma yapmak istediğiniz belirtebilirsiniz. Aksi durumda bu teklif, 7 günlük ek sürenin dolması ile birlikte bankadan da gelebilir. Olumlu yanıt vermeniz durumunda; kalan borç miktarı, mevcut faiz oranları, ödeme gücünüz gibi hususlar göz önüne alınarak yeni bir ödeme planı oluşturulur. Fakat yapılandırmaya yanaşmazsanız artık hukuki süreç başlar.

Hukuki sürecin başlaması ne demek?

Avukat aracılığıyla yürütülen yasal takip ile birlikte artık Merkez Bankası Kara Listesine girersiniz, yani kredi siciliniz bozulur. 5 yıl süreyle kredi alamayacağınız gibi mahkeme kararları doğrultusunda banka hesaplarınızın bloke edilmesi, maaşınızın belli bir dilimine el konulması veya icra takibi başlatılması gibi durumlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Kredimi ödeyemiyorum ne yapmalıyım?

Bankanızdan çektiğiniz krediyi ödeyemiyor ve bu durum giderek çıkılmaz bir hal alıyorsa şöyle bir yol izleyebilirsiniz. Öncelikle bankanızla temasa geçip, ne kadar krediniz kalmışsa bunu uzun vadelere tekrar böldürerek yapılandırmanız gerekir. Bu durum bankanın da işine gelecek çünkü vade uzatmak onlar için yeni bir kar kapısı demektir. Diyelim ki bankayla anlaştınız ve kredi ödemeleriniz için yeni bir yapılandırma yoluna gittiniz. Bu durumla tekrar karşılaşmamak için gerekli tedbirleri almak zorundasınız. Gereksiz yere pahalı ve lüks harcamalardan uzak durmalı ve en önemlisi gelirinize göre harcama yapmalısınız.

Size tavsiyemiz kredi borcunuzu ödeyemiyorsanız mutlaka kredi yapılandırması yaptırmanızdır. Başka türlü aradığınız yollar veya çözümler daha da kötü sonuçlara yol açabilir.

Kredi borcumu ödeyemiyorum hapis cezası var mı?

Bankalara kredi borcunuz olsa bile bu durum sizi özgürlüğünüzden mahrum etmez ve hapis cezası almanıza bir sebep değildir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 38. maddesine göre hiçbir kimse bir sözleşmeden kaynaklı taahhüdü yerine getiremediği sebebiyle özgürlüğünden mahrum edilmez.

Ayrıca “Kredi Kartı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler” ve “Kredi Kartı Harcamaları Nasıl Azaltılır” da kredi kartı harcamalarınızı kontrol altına almanın yollarını öğrenebilirsiniz.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.