Makroekonomi Nedir?

0
10633

İngiliz iktisatçı John Maynard Keynes tarafından geliştirilen makroekonomi ekonomiyi bir bütün olarak ele alır. Ekonomiyi bir bütün olarak ele alan makroekonomi; üretim, tüketim, yatırım, gelir, istihdam ve tasarruf gibi konuların toplam büyüklüklerini mercek altına alır. Bu konularla ilgili de çıkarımlar ve çözümler üretir. Makroekonominin, mikroekonomiden en büyük farkı da ekonomiyi tümüyle incelemesidir. Makroekonominin ele aldığı başlıca temel konuları şöyle sıralayabiliriz; toplam üretim, tüketim, enflasyon, büyüme, arz, talep, işsizlik ve gelir dağılımı.

Makroekonomide farklı iki temel teori mevcuttur. İlki Keynesçi Ekonomi, ikincisi de Yeni Klasik Ekonomidir. Keynesçi Ekonomi; talepler doğrultusunda ekonomide hareketliliğinin meydana geldiğini savunurken, Yeni Klasik Ekonomi de ise ekonomiyi değerlendirebilmenin finans piyasadaki arz miktarını bilmekten geçtiği vurgulanır.

Makroekonomik Politikalar Nelerdir?

Ülkeler genellikle yüksek enflasyon, işsizlik, istikrarsızlık, ekonomik krizden kurtulmak için makroekonomide iki farklı politikaya başvurur: Bu politikalar; maliye ve para politikasıdır.
Maliye politikası; hükümetin ekonomik dalgalanmaları en aza indirgemek, adil bir servet, gelir dağılımını oluşturmak, vergiler ve kamu harcamalarını kullanarak ekonominin tam istihdama ulaşmasını sağlamak amacıyla aldığı kararlardır.

Para politikası; merkez bankalarının ekonomik hedeflerine ulaşmak için uyguladıkları politikadır.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.