Merkez, yeni politikaları devreye alabilir

0
2635

Çin verilerinin olumsuz gelmesi bahane edilerek gelişen ülke paralarında spekülasyon yapılıyor. Türkiye gibi son derece sığ piyasalarda orta büyüklükte bir fon bile istediği gibi "at koşturabiliyor". Şimdi Malezya'nın notunu Moody's düşürdü ve büyük ihtimalle bu durum bahane edilerek piyasalar gerilmeye çalışılacak.

Spekülatör ekonomisi diye adlandırdığım bu durum aslında ne makro ekonomik duruma ne de ekonomik modellere uymuyor. Çin kötü gitti Türkiye'den çık, Malezya'nın notu düştü Türkiye den çık. ABD faiz artırıyor Türkiyeden çık…Bu yaklaşımlar can yakıyor..Bence artık serbest kur rejimi ciddi şekilde tartışılmalıdır. Çünkü bir isviçre bir Japonya gibi ekonominin gereklerine bakarak TL'nin gücünü gösteren bir merkez bankası göremiyoruz. Kurda bu tür manipülatif hareketleri engellemesi için illaki faizleri yükseltmesi veya döviz satışı yapması gerekmiyor. Aksine bu hareketler yeni silahları kullanmak istemediği ve bilmediği anlamına gelebilir.

Bu oyunları genellikle fonlar yapar. Çünkü fona para yatıranlar deşifre edilmediklerinden hareketin sebebi anonim olur ve kimse hedef olamaz. Oysa fona para yatıranlar amaç ve fonun yönetm şeklini baştan kararlaştırdıklarından fon yöneticileri onların isteğine göre hareket eder. Kısacası TCMB fonlara ait paraların yoğun işlem yaparak piyasalarda ekonominin gerekleri dışında piyasanın sığ olmasını bahane ederek fiyat seviyeleri ile oynandığını tesbit ettiğinde o fonların varlığını dondurabilir. İşlem kabiliyetini durdurabilir ve soruşturma bitene kadar da bloke koyabilir. Bunu ABD yapıyor..Orada sözüm ona güvenilir uluslar arası bankalara yazdığı milyarlarca dolar cezaları da dikkate alırsak..Türkiye piyasalarında at koşturan bu zihniyete artık dur demenin zamanı gelmedi mi? neden korkuluyor? Spekülatör kaçar diye mi korkuluyor? Zaten zarar veriyor gitse ne olur?

Sıcak paranın faturası

Verdikleri zarara bir bakalım; Kuru yukarı çekerek enflasyonu yukarıda tutmayı başardılar, böylece nominal faizler yukarıda kaldı. Bu durum enflasyonun düşmesine engel. TC Hazinesi yüksek faizle borçlanmak zorunda bıraklıyor. Reel sektör kur farkı zararından dolayı daha az vergi ödeyecek. Emtea ve enerji fiyatlarının dip yaptığı bir dönemde bu faiz ve enflasyon nedir? Lütfen daha güncel silahlarla ekonomiyi regüle edelim..Böyle seyretmekle herşey düzelmez..Aksine 2016 yılı kriz yılı diyebiliriz..Bu ihtimal son derece yüksek..İş işten geçmeden ilgili kurumlar silkelenmelidir.Dün gece TL nin değerini en sığ piyasada gereksiz yere yukarı çekenlerin amacı ne araştırılmalıdır…

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.