Off-shore (Kıyı Bankacılığı) Nedir?

İngilizce bir sözcük olan Off-shore “kıyıdan esen, kıyıdan uzak ” anlamındadır.

0
6525

Türkçe karşılığı kıyı bankacılığı olan Off-shore; bir yatırımcının parasını yaşadığı ülke dışında farklı bir ülkede kullanmasını sağlayan serbest bankacılık sistemi olarak tanımlanabilir. 1960’lı yıllardan sonra gelişen kıyı bankacılığı çok uluslu şirketlerin artmasıyla da dünyaya yayılmıştır. Bu bankacılık sisteminin yayılmasının başlıca sebepleri vergi ödememek ve kıyı bankalarının yüksek faizlerinden faydalanmak olarak sıralanabilir.

Kıyı bankacılığı, ülkelerin bankacılık yasalarından etkilenmediğinden şirketlerin yatırımlarının istikrarlı bir şekilde sürdürmesine de aracılık eder.

Kıyı bankacılığı vergiler açısından rahat ve “vergi cenneti” olarak bilinen Virjin Adaları, Cayman Adaları, Bahama Adaları ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi ada ülkelerinde sürdürülmektedir.

Kıyı bankacılığı riskli mi?

Devlet kontrolünde olmadığı için riskli bir yatırım olarak görülen kıyı bankacılığı genellikle para aklama, vergi kaçaklığı üstünden organize suçlar ve kayıt dışı ekonomiyle anılmaktadır. Ayrıca kıyı bankalarının güvence altında olmaması sebebiyle de yatırımcılar bu bankaların batması durumda sermayelerini geri alamama riskiyle karşılaşabilir.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.