Petrolde felaket senaryosu

0
3050

BP Plc CEO'su Bob Dudley de Davos'ta 2016'da petrol için umutsuz tablo çizen yöneticiler arasına katılarak, piyasanın "petrol bolluğu" yaşadığını söyledi.

BP CEO'su, Perşembe günü, "Piyasada arz fazlası var. Bunlar ülkeler ve sektör için çok sert şoklar." dedi.

Petrol krizinin ilk aşaması "uzun süre düşük" fiyatlardı. Sonra, "daha uzun süre düşük" fikri hakim oldu. Şimdiyse, Davos'ta, yöneticiler yeni bir kabus senaryosunu konuşmaya başlıyor: "çok daha uzun süre çok daha düşük" fiyatlar.

Petrol yöneticileri, politika yapıcıları ve bankacılar, Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nun ilk iki gününde 2016'da toparlanmanın zayıf kalacağı çünkü büyük üreticilerin üretmeye devam edeceği ve Çin'in petrol ihtiyacının zayıf olacağı yönünde bir görüş hakimdi. Bazı piyasa oyuncuları 2016'nın ikinci yarısında fiyatların biraz da olsa toparlanacağını düşünürken, çok sayıda katılımcı, İran'da yaptırımların son bulmasıyla ihracatın başlamasının sektöre yeni bir darbe vuracağını düşünüyor.

BP CEO'su Dudley, petrol fiyatlarının 10 dolara kadar düştüğü ve petrol sektörünün yaşadığı en kötü krizlerden birine referansla, "Bu ortam bana 1986'yı hatırlatıyor" dedi.

Piyasa dengesi

Bir çok petrol yöneticisi ve petrol zengini ülke temsilcisi, Perşembe günü Davos'ta kapalı gerçekleşen toplantıda, piyasada günde yaklaşık 1 milyon varil arz fazlası olduğu ve yeni proje harcamalarındaki azalmanın önümüzdeki sene arz ve talebi dengeye getireceği konusunda hemfikirdi.

IEA yönetiricisi Fatih Birol, Bloomberg Television mülakatında, "Petrol arzı üç yıldır üst üste talepten fazla seyrediyor. Fiyatlar baskı altında kalmaya devam edecek. 2016'da sürpriz bir fiyat artışı için herhangi bir neden görmüyorum." dedi.

Glencore Plc yönetim kurulu başkanı Tony Hayward, enerji piyasası "arz şokunu" bertaraf edene kadar işler daha iyiye gitmeyecek dedi. Hayward, çok basit bir şekilde piyasada "çok fazla petrol" var diyor. United Bank for Africa Plc CEO'su Phillips Oduoza'ya göre bu gelişmeler, petrolün varil fiyatını 20 dolara kadar çekebilir.

16 Ocak'ta İran'a yönelik yaptırımların son bulmasıyla, OPEC'in bir zamanlar ikinci büyük üreticisi olan İran, 4 senelik yaptırımlarla yarı yarıya düşen ihracatını tekrar canlandıracak. İran, yaptırımların kalkmasıyla kaybettiği gelirleri geri almak için sabırsızlanırken, günlük üretimini en kısa sürede 500,000 varile çıkaracağını açıkladı.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.