Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) sürpriz teşvik adımının ülke finans pyasalarını olumlu etkilemeye devam etmesi ile birlikte, Japonya hisse senetleri değer kazanırken, ülke tahvillerinin faizleri düştü. Gelişen piyasa hisse senetleri, emtia grubu ve Avustralya doları, Çin'de resmi imalat sektörü göstergesinin ekonomistlerin tahminlerinin altında kalmasının ardından değer kaybetti.
Japonya'da Topix Endeksi, BOJ'un Cuma günü beklenmedik bir şekilde para politikasını gevşetmesi ve beklenenden iyi çıkan şirket karlarının etkisi ile yaklaşık bir ayın en yüksek seviyesine yöneldiç Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi rekor seviyelere düştü. Çin hisse senetleri, 2008'den bu yana en kötü aylık seyrini gösterdikten sonra, resmi imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) Ocak ayında üç yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından, düşüşüne devam etti. Beklenenden kötü çıkan Güney Kore dış ticaret verileri wonu olumsuz etkilerken, Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları, bakır ile birlikte değer kaybetti.
Küresel hisse senetlerinin 2009'dan bu yana en kötü yıl başlangıcını yapmalarının ardından, politika yapıcıların devreye girmesi, Ocak ayının ikinci yarısında, piyasa değerinde 5 trilyon dolarlık erimeye neden olan satış dalgasının hafiflemesini sağladı. BOJ'un Cuma günü, Avrupa Merkez Bankası'nı (AMB) izleyerek, negatif faiz politikasına geçmesi yatırımcıların bir miktar rahatlamasına neden oldu. Çin'de imalat sektörü, hükümetin aşırı kapasiteyidaraltmaya yönelik planlarından dolayı zorluklarla karşılaşırken, zayıflayan para birimi sermaye çıkışlarını güçlendiriyor.
Tokyo'da Okasan Securities baş hisse senedi stratejisti Shoji Hirakawa, "Düşük küresel büyüme ve enflasyon beklentisi ile birlikte, BOJ ileriye doğru bir adım attı ve Avrupa da harekete geçmeyi düşünüyor," dedi ve "Emeklilik fonları gibi yatırımcılar yavaş bir şekilde varlıklarını tahvillerden hisse senetlerine yöneltiuor" şeklinde görüş bildirdi.
MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:02'de yüzde 0.7 yukarıda seyrediyordu.