Asya’da enerji hisseleri son yedi ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi ve dört yılı aşkın sürenin en güçlü çeyrek dönem yükselişini göstermeye hazırlanan MSCI Asya Pasifik Endeksi’ndeki yükselişlere öncülük etti. Malezya para birimi ringgit, Asya’nın yegane büyük net petrol ihracatçısı olan bu ülkenin görünümünün iyileşmesi ile birlikte, Asya para birimleri arasındaki yükselişlere öncülük ederken, yen düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Asya’da ülke tahvilleri, yüksek enerji fiyatlarının enflasyonu yükselteceği beklentisi ile geri çekildi.
Petrolde küresel arz fazlası iki yılı aşkın süredir petrol fiyatlarının düşmesine neden oldu ve bu durum, şirket karlarını olumsuz etkileyen deflasyonu destekledi ve dünyanın dört büyük ekonomisinin ikisinde negatif tahvil faizlerine yol açtı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) Çarşamba günü Cezayir’de düzenlenen gayrıresmi toplantıda, üretimin günlük 32.5 ila 33 milyon varil aralığına düşürülmesi için ön anlaşmaya vardı, ancak grup Kasım ayında Viyana’dakai resmi toplantıya kadar üye ülkelerin her biri için hedef konusunda karar almayacak.
Sydney’de Petersons Securities Ltd. stratejisti Tony Farnham, “Enerji sektörü, OPEC kararı sonrası görülen rallinin temel katkıda bulunanı olacak,” dedi ve “Bu safhada gördüğümüz, bir şeyler yapabilme niyeti. Daha güçlü bir karar ve ardından bu karara uyulmasını görmek isterdim. Ancak bu henüz ilk adım” şeklinde görüş bildirdi.
MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 12:42’de yüzde 0.7 yukarıda seyrediyordu. Enerji hisselerini içeren alt endeks şse yüzde 4’ün üzerinde yükseldi.