Piyasalarda bu hafta ne bekleniyor?

0
2873

Aysel AYDEMİR

Yeni yıla kötü bir başlangıç yapan piyasalarda küresel ekonomiye ilişkin endişeler, Çin ekonomisine ilişkin zayıf veriler,  Yuan’daki değer kaybı, emtia fiyatlarında yaşanan düşüş ve Ortadoğu’da artan riskler ciddi bir sarsıntı yarattı. Kısa vadede güçlenen riskten kaçınma sendromu, artan yüksek volatilite finansal piyasalarda istikrar ortamını bir süreliğine rafa kaldırarak piyasalar bu hafta öncelikli olarak Çin verilerine odaklandı. Piyasaların öncelikli gündem maddeleri arasında hiçbir zaman sırayı kaptırmayan Fed tarafında ise bu yıl 4 kez yapılması hedeflenen faiz artışı ise Çin gelişmelerinin gölgesinde gerçekleşebilecek mi gerçekleşemeyecek mi ABD verilerinden anlaşılmaya çalışılacak.

Küresel piyasalarda bu hafta izlenecek veri akışları ise şöyle; Çin’de Salı günü açıklanacak 4.çeyrek büyüme verileri ( beklenti %6,9), Almanya Zew endeksi ve TCMB'nin faiz kararı aynı güne rastlıyor. ABD’de Çarşamba günü açıklanacak enflasyon verileri, Avrupa’da ise Perşembe günü gerçekleştirilecek ECB toplantısı ve faiz kararı gündemin ilk sıralarında…Haftanın son işlem gününde de Avrupa ve ABD'de flash PMI'lar izlenecek. 

2016 YILINDA ALTIN FİYATLARI NE OLUR? TIKLAYINIZ!

ABD’de bu hafta açıklanacak olan enflasyon verisi, piyasalar açısından şu mesajı verecek: Son dönemde açıklanan büyüme verisinin beklentinin altında kalması ile ABD’nin 4.çeyrek büyümesine ilişkin beklentiler %1’den %0,7’ye düşürüldü. Eğer ki ABD’de enflasyon verileri beklentinin altında kalırsa Fed’in Mart ayında faiz artırımına gideceği beklentilerini zayıflatacak dolayısıyla da gelişmekte olan piyasalar biraz da olsa rahat bir nefes alacaktır.

Euro Bölgesi’nde izlenecek olan ECB toplantısında ise yeni teşviklerin gelip gelmeyeceği yönünde. Hatırlanırsa ECB’nin en son Aralık ayında yaptığı toplantı piyasalar için hayal kırıklığı oluşturdu. Genel kanı ECB’nin düşen petrol fiyatlarının enflasyon üzerinde yaratacağı baskı nedeniyle muhtemelen ek yeni tedbirler alması yönünde…

Diğer taraftan Euro Bölgesi’nde izlenecek olan Almanya ekonomisinin hassasiyet göstergesi Zew endeksi olacak. Endeks,  7 ay boyunca art arda geriledikten sonra Kasım ayında 10,4, Aralık’ta ise 16.1’e çıktı ve düşüş serisini sonlandırdı. 275 kurumsal yatırımcı ve analiste uygulanan anket sonrasında oluşturulan Zen Endeksi, Alman yatırımcıların Çin’in piyasalar üzerinde yarattığı infialden nasıl etkilendiğini görülmesi açısından büyük önem taşıyor. Eğer veri Ocak’ta beklentilerin üzerinde gerçekleşirse Euro’da yükselişler izlenebilir…

Petrol fiyatlarında baskı artacak

İran'a yaptırımların kalkması ile birlikte İran tekrar petrol arzına eski oyuncu olarak katıldı. Bu endişeler ile 30 dolar seviyesinin altına sarkan petrol fiyatlarına 28 dolar seviyeleri görüldü. Çin'in düzenleyici adımlar atmasına rağmen petrol cephesinde endişeler giderilmiş değil.  Çin tarafında büyüme verileri beklentilerin altında kalırsa petrol fiyatlarında daha düşük seviyeler test edilebilir

TL varlıklarda pozitif ayrışma ön plana çıkabilir

Ocak ayında izlenecek verilerin başında TCMB’nın yılın ilk toplantısı geliyor. Aralık ayındaki son toplantıda faiz artırımı beklentilerini boşa çıkaran Merkez’in bu toplantısında ise faiz indirimine gidebileceği  zayıf ihtimaller arsasında. Nisan ayında görev süresi dolacak olan Başcı, bu toplantıdan sonra 23 Şubat ve 24 Mart olmak üzere iki toplantıya daha başkanlık yapacak.  Yeni bir ekibin gelme ihtimaline karşı ise bu toplantı da dahil ciddi faizle ilgili farklı bir girişim içine girmesi zayıf ihtimal olarak görülüyor.

Borsa tarafında ise gerek güçlü doların gelişmekte olan ülkelere etkisi gerekse, Çin tarafında büyüme ilşkin verilerin beklentisnin altında kalması, Çin’in Yuan’ın değerine sık sık müdahale etmesinin vermiş olduğu istikrarsızlık, gerekse Rusya-Suriye , Ortadoğu ve terör riskleri BİST100 tarafında baskı oluşturuyor.  Artan ülke risklerine rağmen ise TL varlıklarında aynı kulvarda bulunan gelişmekte olan ülke varlıklarına göre pozitif bir ayrışma öne çıkıyor. BIST-100 endeks yılbaşından beri %1’e yakın kayıpta olsa da, son 1 haftanın ve son 1 ayın en iyi performans gösteren piyasaları arasında. BU pozitif ayrışmada ise TL varlıklarında ki gerilemenin yatırım yapılabilir seviyeye gelmesi etkili oluyor. Bu seviyelerden de bankacılık sektörünün bilonçolarında oluşacak iyimser beklenti ile yeni yukarı yönlü seviyeler gündeme gelebilir. Diğer taraftan USDTRY'kurun 3,04'ün üstünde kalması ise BİST 100 üzerindeki baskıyı artıracaktır. Dolayısıyla 71.300 seviyesinin altında kalınması durumunda 70.500-70.000 destekleri çalıacaktır. Yükseliş yönünde ise 71.300 üzerinde 72.000 ve 72.800 dirençleri çalışır ki 72.300 direncinin kırılması durumunda algıda iyileşme ile birlikte 73.500 direncine yönelim hızlanır. 

 

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.