Asya hisse senetlerinin gösterge endeksi, Avrupa'nın borç sorununun henüz çözülmediğine ilişkin endişelerle birlikte, 9 Mayıs'tan bu yana ilk kez haftalık kayba yönelirken, Avrupa tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyetleri arttı ve yen kazançlarını sürdürdü. Avustralya tahvilleri değer kazandı.
MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 11:50'de yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu ve Mart 2012'den bu yana en uzun süreli haftalık kazanç serisini sonlandırmaya yöneldi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları fazla değişmedi. Asya CDS'leri (tahvillerin temerrüte karşı sigorta maliyetleri) son dört ayın en hızlı haftalık çıkışına yöneldi. Avustralya doları, ülkenin üç yıl vadeli tahvillerinin faizinin Ağustos ayından bu yana ilk kez merkez bankasının nakit faizine (gösterge faiz) ulaşmasının ardından, ABD doları karşısında yüzde 0.1 geriledi. Kore para birimi won düşüşünü altıncı güne taşıdı, yen yedi haftanın zirvesine çıktı ve altın Mart ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.
Küresel hisse senetlerinin toplam değeri, Fed'in faizleri önceden beklenenden daha kısa zamanda artırabileceği endişesi ve Avrupa tahvillerinin Portekiz'in ikinci en büyük bankasının ait olduğu grubun tahvil ödemelerini yapamaması sonrası hızlı değer kaybetmesinin etkisi ile, 9 Temmuz'daki zirvesinden bu yana 1 trilyon doların üzerinde eridi. Yatırımcılar dikkatlerini, Fed'in Haziran ayı toplantı tutanaklaarının politika yapıcıların piyasaların riskler konusunda rahat görünmelerinden endişelendiğini göstermesinin ardından, Fed Başkanı Janet Yellen'ın gelecek hafta yapacağı konuşmaya çevirdi.
Auckland'da First NZ Capital Ltd. ekonomi ve strateji direktörü Chris Green, "Piyasaların son dönemde riskleri hafife alma yaklaşımı, yaklaşan bir kaza," dedi ve "Portekiz'in durumu önemli bir yeniden değerlendirmeyi tetiklemeye yetecek bir katalizör değil, ancak önemli bir uyarı niteliğinde. Euro Bölgesi'nin kırılganlıklarından miras kalan riskleri işaret ediyor" şeklinde görüş bildirdi.