Sıcak para Türkiye’den çıkar mı?

0
2916

Fed’in faizi yüzde 0.25 artırarak yüzde 0.50 seviyesine çıkarmasından sonra, gelişen ülkelerden sıcak para çıkışının hızlanacağı beklentisi güçlendi. FED kararı arafesinde kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, “Faiz artışı gelişen ülkeler için risk” açıklamasıyla bu görüşe destek verdi. Milliyet'teki habere göre bazı ekonomistler ise güçlü finans yapısı ve istikrarlı kamu dengesi sayesinde bu kararın Türkiye’ye etkisinin çok sınırlı olacağını ifade etti.

Moody’s, Fed toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, “Faiz oranlarında artışa gidilmesi, ABD’de ekonomik büyümenin yolunda gittiğini teyit edecektir. Ancak, daha yüksek faiz oranları bazı gelişen ülkeler için risk teşkil edebilir” demişti.

Raporda, “İç sorunların döviz kuru ve finansal piyasalardaki istikrarsızlığı arttırdığı Brezilya, Rusya, Türkiye ve kısmen Güney Afrika, büyük gelişen ekonomiler arasında en çok etkilenmesi muhtemel ülkeleri oluşturuyor” denildi.

386 milyon $ kaçtı

Moody’s raporuna göre ‘riskli’ olarak sayılan ülkeler arasında yer alan Brezilya’da faiz oranı yüzde 14.25, Rusya’da 11.00, Türkiye’de ise yüzde 7.50 seviyesinde bulunuyor.

Fed kararı öncesindeki 7-11 Aralık haftasında yabancı yatırımcılar Türkiye piyasalarından 386 milyon dolarlık çıkış yaptı. Merkez Bankası, faiz artışı sonrasında ilk önlem olarak dolar cinsi tutulan zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara uyguladığı faizleri yüzde 0.24’ten yüzde 0.49’a yükseltti, teminat döviz depo işlemlerinde 1 ay vadeli teminat döviz depo faiz oranını da dolar için yüzde 0.35’ten 0.65’e çıkarttı.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Bilen, “Türkiye, finans sektörü ve kamu dengesi istikrarlı olan bir ülke. Fed’in faiz artırımından hareketle artacak kurdaki gelişmenin, Türkiye ekonomisine etkisi sınırlı düzeyde kalacak” dedi.

‘Etkisi sınırlı olur’

Prof. Dr. Bilen, “Para bolluğu daralacak. Fed kararı, gelişmekte olan ülkelerden para çıkışına ve o ülkelerde yerli paranın değer kaybetmesi anlamına gelecek. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika olumsuz etkilenecek. Brezilya ve Rusya’da, enerjideki fiyat düşüşlerinin de etkisiyle, büyüme yavaşlayacak” dedi.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.