Ve kritik soru: Dolar 2,50 olacak mı?

0
2441

Akşam gazetesinden Handan Çolak'ın haberine göre paranın her iki tarafına ışık tutan uzmanlardan alınan bilgiler gösteriyor ki; kurdaki bu değişim malumu ilamı oldu!

DOLAR NE KADAR?

Akşam Gazetesi yazarı ve Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Finans Bölüm Başkanı Deniz Gökçe, Türkiye siyasi geçmişinden örnekler vererek, "Doların 2.39 sevilerini görmesinin nedeni siyasi gerginliktir. 2001 krizinde; cumhurbaşkanı başbakana anayasa kitapçığı fırlattı. Birisi çıkıp, 'Devletin tepesinde kavga var' dedi, dolar fırladı. 2008-2009 krizi ithaldi. 17-25 Aralık'ta yine siyasi karışıklık kaynaklıydı ve faizi ayyuka çıkardık." dedi.

"İYİ Kİ PETROL ÜLKESİ DEĞİLİZ"

Doların ani yükselişinde çarşamba günü yapılacak Fed toplantısının hiçbir etkisinin olmadığını söyleyen Gökçe, "Fed'in etkisi 2015 ortasına kadar zaten olamaz, ABD'de 2015 enflasyon verileri düşük geldi. Fed'in faiz artırımı gibi alınacak kararlar da Haziran sonrasına kaldı." açıklamasında bulundu. Euro/Dolar paritesi ve petrol fiyatındaki hareketlere de değinen Gökçe, "Euro, dolara karsı değer kaybediyor. Euro Avrupa'nın zayıflığı nedeniyle düşüyor. 1 Euro 1.65 dolar iken şimdi 1.25 dolar. Yakında 1 euro 1 dolar bile olabilir. Venezuela, Arjantin gibi geliri petrol olan ülkelere baktığınızda, petrolün fiyatındaki düşüş nedeniyle enflasyon fırladı. Norveç bile zor duruma düştü. İyi ki petrol ülkesi değiliz. Gelirimiz petrole bağlı olsaydı döviz gelirimiz de düşecekti." değerlendirmesinde bulundu.

DOLARA MÜDAHALE EDİLMELİ Mİ?

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERLE AYNI KADER

Doların TL karşısındaki hızlı değerlenişinin nedenini, '2×2=4' denklemi kadar net bir tablo çizerek açıklayan Finansal Stratejist, XTB Menkul Strateji Müdürü Halil Reçber, " Neden böyle bir yükseliş oldu? Uluslarası para piyasalarında gelişmekte olan ülke para birimleri ciddi değer kaybetti. Geçen yılın son aylarında tüm gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında dolar değer kazanmıştı. Bu sene ise Temmuz – Ağustos aylarında Rusya ve Brezilya para birimleri dolar karşısında değer kaybında çok kötü ayrıştı. Rus rublesi 6,5 ayda yüzde 92 değer kaybederek, Temmuz'daki 34 seviyesinden şu anki 64 seviyesine kadar geriledi. Aynı şekilde Brezilya reali 6,5 ayda yüzde 24 reel değer kaybı yaşayarak, Temmuz'daki 2,19 seviyesinden şu anki 2,69 seviyesine geldi." dedi.

"2,50 SEVİYESİ GÖRÜLEBİLİR"

Dolar/TL'nin 2,39 seviyesine gelmesinin şaşırtıcı bir gelişme olmaktan ziyade gecikmiş bir değerleme olduğunun altını çizen Reçber, sözlerine şöyle devam etti,"Türkiye'de son günlerde deger kaybı hızlandı. Temmuz'da 2,08 – 2,09 seviyelerinde olan Türk lirasında, bugünkü 2,39 seviyesiyle yüzde 14 değer kaybı gözleniyor. Gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kayıplarının ortalaması yüzde 30'ları geçmişken bizim değer kaybımız ortalamanın çok altında. Brezilya reali ve Rus rublesi yeni yeni zirveler yapmaya başlamışken, biz zirveyi daha yeni gördük. Dolar, 2,35 – 2,36 seviyesi üzerinde kalmak isteyebilir, hatta 2,50 seviyesine kadar yükselmeye devam edebilir."

"ASLA SİYASİ DEĞİL"

Geçtiğimiz hafta yavaş yavaş yükselmeye başlayan doların, 14 Aralık'ta gerçekleşen oparasyonları takip eden ilk iş gününde ani yükselmesinde, operasyonların etkisinin ne kadar olduğu sorusuna ise Reçber, "TL'nin değer kaybında politik etki yok. Asla siyasi değil. Bizim özelimizde bir değer kaybı yok. Örneğin Hindistan rupisi dolar karşısında en güçlü para birimlerinden olmasına karşın, yüzde 2,5 değer kaybetti." dedi.

"FED FAİZ KARARINI ERKENE ALABİLİR"

Halil Reçber'e, son günlerde gelişmekte olan ülke para birimlerinin bir girdaba girmişçesine dolar karşısındaki değer kayıplarının hızlanmasının Fed'in faiz kararını ne yönde etkileyebileceğini de sorduk. Reçber, "Fed faiz artırım kararını Haziran'dan daha erkene alabilir" dedi.

ŞİMDİ GÖZLER FED'DE

Dünya piayasaları çarşamba günü yapılacak Fed toplantısına odaklandı. Toplantıdan çıkacak kararlar, dünya para piyasalarında dengeleri değiştirecek öneme sahip faiz artırım kararının ne zaman yapılacağına dair mesaj olarak algılanacak. Bu durumda yapılacak tek bir şey var…Beklemede kalın…!

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.