Yatırımcılara nakitte kalın uyarısı

0
3231

Uluslararası piyasalarda Yunanistan endişeleri biraz yatışırken, geçtiğimiz haftalarda borsası sert şekilde gerileyen Çin’e ilişkin endişeler su yüzüne çıkmaya başladı. Her ne kadar hükümet, borsada yüzde 30’u aşan düşüşü durdurmak için bir dizi önlem alsa da, Çin’e duyulan güven azalıyor. Dünya'nın haberine göre, bu da uluslararası piyasalarda yatırım tercihlerini etkilemeye başladı. Portföy yöneticileri, ellerindeki nakiti, Lehman Brothers’ın çöktüğü 2008’den bu yana en yüksek seviyeye çıkardı. Çin Ulusal İstatistik İdaresi, Çin’in gayri safi yurtiçi hasılasının yılın ilk altı ayında 29.7 trilyon yuana (yaklaşık 4.9 trilyon ABD Doları) ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre % 7 büyüdüğünü açıkladı.

Ancak analistler, Çin’de büyümenin daha da yavaşlamasını bekliyor ve yatırımcıların tercihlerini etkiliyor. Temmuz ayı Bank of America Merrill Lynch Fon Yöneticisi Araştırması, küresel yatırımcıların Çin başta olmak üzere dünya genelinde ekonomik görünümün zayıfl aması üzerine nakit mevcutlarını dikkate değer ölçüde arttırdıklarını ortaya koydu. Bununla birlikte, hisse senedi tahsisleri, riskten kaçınma yönündeki kuvvetli eğilimden etkilenmedi.

Büyük fonların nakit seviyesi yüzde 5.5

Toplamda 510 milyar ABD doları değerinde yönetilen varlığa sahip toplam 191 kuruluşun katılımıyla 2-9 temmuz tarihleri arasında yapılan araştırmaya göre, küresel ekonomiye güven keskin bir biçimde düştü. Yatırımcıların yüzde 42’si önümüzdeki yıl içinde toparlanma beklerken bu oran bir ay önce yüzde 55’ti. Endişe kaynaklarının başında ise Çin geliyor. Yatırımcıların net yüzde 62’si ekonominin önümüzdeki 12 ay içinde zayıflamasını beklerken on yatırımcıdan sekizi, 2018 yılı itibariyle GSYİH’nin yüzde 6’nın altına ineceğini öngörüyor. Bu ortamda, nakit seviyesi, 2008 krizinden bu yana en yüksek düzeye ulaştı ve portföylerin yüzde 5.5, Eylül 2008’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. Diğer yandan, beş yıldır ilk kez altının yeterince değerli olmadığı ifade edildi.

Çin ile ilgili giderek yoğunlaşan kötümserlik, Çin ile bağlantılı varlıklarda daha da yoğun bir zayıfl amaya neden oldu. Emtiaya yönelik tavsiyeler altı ayın en düşük seviyesine inerken tavsiyelerin 16 ayın en düşük seviyesine gerilediği Küresel Yükselen Piyasalarda hisse senetleri en sevilmeyen alan olmaya devam etti.

Bazı uzmanlar da yatırımcının nakitte kalmasında fayda olduğunu düşünüyor.

Gross: Panik satışlarına karşı yeterli nakit tutun

Dünyanın en büyük tahvil fonlarından PIMCO’nun eski CEO’su Bill Gross, piyasalarda azalan likiditenin, olası bir piyasa çöküşünde fon yatırımcılarını büyük zararlarla karşı karşıya bırakabileceği şeklindeki uyarılara katılıyor. Gross, Janus Capital Group müşterilerine yolladığı bilgilendirme notunda, bir panik durumunda bazı fonlarını satmak zorunda kalmamak için yeterli nakit bulundurulması tavsiyesinde bulundu. Portföy yöneticisi BlacRock da, likidite sorunlarına karşı sağlıklı hareket edebilmek için menkul kıymet fonlarının, çıkışları karşılayabilmek için kolektif olarak borçlanabileceği miktarı 2.1 milyar dolara çıkardı. 2013’te bu rakam 500 milyon dolardı.

Fiziki nakit, altın ya da gümüş zamanı

İngiltere’nin önde gelen fon yöneticileri de müşterilerine ‘fiziki nakit tutmanın zamanı geldi’ tavsiyesinde bulundu. Fidelity müşterilerinin yatırımlarını yönlendiren Ian Spreadbury, 2008 krizi şiddetindeki ‘sistemik bir olayın’ finans piyasalarını sarsabileceği uyarısı yaptı. Spreadbury. Telegraph Money’de yer alan açıklamasında, sistemik bir olayın yaratacağı şokların etkisini en aza indirmek için yatırımcıların paralarını altın ve gümüş dahil farklı varlık gruplarında değerlendirmesi gerektiğini söyledi ve ‘fiziki olarak nakitte kalmak da akıllıca olacaktır’ ifadesini kullandı. Spreadbury, küresel borçların özellikle de mortgage borçlarının rekor seviyelere çıkmasının önemli bir endişe kaynağı olduğuna işaret ederek, bankaların bununla baş etmesinin zor bir hal alabileceğini söyledi. Özellikle İngiltere’de hükümetin gelecekte bankaları kurtarmayacağını bildirdiğini hatırlatan Spreadbury, bankaların zor durumda kalma ihtimaline karşı nakit tutmanın önemli olduğunu vurguladı.

1937’yi hatırlayın nakitte kalın

Yatırımcıya ‘nakit’ tavsiyesi yapan bir diğer isim, finans piyasaları tarafından dikkatle izlenen Ray Dalio. 170 milyar dolarlık Bridgewater Associates’i yöneten Dalio, şu anki ekonomik koşulların 1937 krizinin yansımalarını taşıdığını kaydediyor. O dönemde sert bir düşüşten sonra ekonomik canlanmanın piyasaları coşturduğunu anımsatan Dalio, sonrasında tıpkı şimdi Fed’in yapmak üzere olduğu gibi para politikasını sıkılaştırarak piyasaları ayı piyasasına sürüklediğini belirtiyor ve uyarıyor: “Borsalar düştükten sonra kıymeti anlaşılan nakdinizi ne yapacağınız konusunda, hisse piyasaları çakılmadan önce bir plan yapın”.

Nakit hangi paralarda tutulmalı?

Yatırım şirketi Nomadiac Capital Partners’ın kurucusu Nicholas Pardini, yatırımcının nakitini hangi para birimi cinsinden tutması gerektiği konusunda bazı önerilerde bulundu. Gelişen ve sınır piyasalarda yatırım uzmanı olarak bilinen Pardini, özellikle gelişmekte olan ülke para birimleri konulu kitaplarıyla da tanınıyor. Pardini, yıkın zamanda faiz artırması beklenen ilk gelişmiş ülke ekonomisi Yeni Zelanda’yı ilk sıraya koydu ve uzun vadede en güçlü para birimi olarak yeni Zelanda Doları’nı gösterdi. Pardini’ye göre nakitte kalınacak para birimleri şöyle:

1- Yeni Zelanda Doları

2- Singapur Doları
3- Hong Kong Doları
4- Çin Yuanı
5- Norveç Kronu
6- Malezya Ringiti
7- Güney Kore Wonu

Yellen: Faiz bu yıl artacak

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen ABD Senatosu Bankacılık Komitesi önünde yaptığı sunumda, ekonominin yılın geri kalanında iyileşeceğini belirterek, “Faiz artırımı için şartlar uygun” mesajı verdi.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.