Yeni kabinenin isim isim analizi

0
2895

Türkiye'nin önemli gündemi olan yeni kabinede isimler belli oldu. Kabinedeki isimler analiz edildiğinde: Davutoğlu ve Erdoğan'ın sayısal anlamda bakanlıkları paylaştığı ama önemli bakanlıkları Erdoğan'ın aldığı görülüyor…İşte Sözcü.com.tr.'nin isim isim yeni kabine analizi…

AKP içinde günlerdir süren kulis faaliyetlerinin ardından 64. Hükümet açıklandı. Peki açıklanan isimler Erdoğan’a mı yoksa Davutoğlu’na mı yakın. İşte isim isim 64. Hükümet analizi…

Başbakan Yardımcısı: Mehmet Şimşek

Ekonominin dümenine kimin geçeceği hep merak konusu olmuştu. Berat Albayrak ile Ali Babacan’ın ismi çok sık telaffuz edilmişti. Kulislere göre Mehmet Şimşek isminin açıklanması; Erdoğan ve Davutoğlu arasında ekonomi için “uzlaşı sağlandığı” anlamına geliyor.

Başbakan Yardımcısı: Yalçın Akdoğan

Davutoğlu’nun “soğuk baktığı isimlerden birisi” olarak adlandırılsa da kabinede yer alması sürpriz olmadı. Yalçın Akdoğan, hem Davutoğlu’na hem de Erdoğan’a yakın bir isim olarak biliniyor.

Başbakan Yardımcısı: Tuğrul Türkeş

2 aylık AKP’li Tuğrul Türkeş’in geçici hükümette edindiği koltuğu koruması “MHP’den ayrılmasının ödülünü aldı” olarak yorumlandı.

Başbakan Yardımcısı:Numan Kurtulmuş

Milli Görüş kökenli Kurtulmuş da hem Erdoğan’a hem de Davutoğlu’na yakın isim olarak biliniyor. Başbakan Yardımcısı olması kimseyi şaşırtmadı.

Başbakan Yardımcısı: Lütfü Elvan

Erdoğan’ın itirazına rağmen kabineye girdiği konuşuluyor. Davutoğlu’na yakın isimlerin en başında geliyor. Ulaştırma Bakanlığı koltuğunu selefi Binali Yıldırım’a kaptıran Elvan’ın Başbakan Yardımcılığı görevine getirilmesi yeni kabinedeki sürprizlerin en dikkat çekici olanı.

Adalet Bakanı: Bekir Bozdağ

AKP’nin “Paralel yapı ile mücadele” politikasının sembol ismi Bekir Bozdağ’ın yeniden Adalet Bakanlığı koltuğuna oturması sürpriz olmadı. Bozdağ, Erdoğan’a yakın isimler arasında sayılıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: Sema Ramazanoğlu

Yeni kabinenin tanınmayan isimlerinden olan Sema Ramazanoğlu da Davutoğlu’na yakın isimler arasında sayılıyor.

Avrupa Birliği Bakanı: Volkan Bozkır

Turgut Özal’ın özel kalem müdürlüğünü de yapan Volkan Bozkır’ın eskiden beri Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın olduğu biliniyor.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Fikri Işık

Bekir Bozdağ gibi Fikri Işık’ın da koltuğunu koruması sürpriz olmadı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Süleyman Soylu

En çok tartışılan isimlerin başında gelen Süleyman Soylu da Davutoğlu’nun “haz etmediği” isimlerin başında geliyor. Süleyman Soylu Erdoğan’a en yakın isimler arasında.

Çevre ve Şehircilik Bakanı: Fatma Güldemet Sarı

Ankara kulislerinde; kabinenin iki kadın bakanından birisi olan Güldemet Sarı’nın Davutoğlu kontenjanından bakan olduğu konuşuluyor.

Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu

Hocacılar Reisçiler diye bölünen AKP’nin ‘tarafsız isimlerinden’ olan Mevlüt Çavuşoğlu’nun koltuğunu koruması aslında kimseyi şaşırtmadı.

Ekonomi Bakanı: Mustafa Elitaş

Taner Yıldız’ın yerine Kayseri kontenjanından bakan olan Elitaş’ın eskiden beri Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın olduğu biliniyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Berat Albayrak

Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak, Davutoğlu’nun tüm itirazlarına rağmen Enerji Bakanlığı koltuğuna oturdu.

Gençlik ve Spor Bakanı: Akif Çağatay Kılıç

Akif Çağatay Kılıç’ın koltuğunu koruması sürpriz olmadı. Kılıç da Çavuşoğlu gibi partinin “tarafsız isimlerinden” birisi olarak isimlendiriliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı: Faruk Çelik

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu koltuk için Mehdi Eker’i, Davutoğlu’nun ise Karaman milletvekili Recep Konuk’u isteği konuşuluyordu. Faruk Çelik’in Şanlıurfa milletvekili olması tıpkı ekonomide olduğu gibi ‘orta yolun’ bulunması olarak algılandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı: Bülent Tüfenkçi

İsmi en az bilinen bakanlar arasında yer alan Bülent Tüfençi’nin de Davutoğlu kontenjanından kabineye girdiği konuşuluyor.

İçişleri Bakanı: Efkan Ala

Erdoğan’a en yakın isimlerden birisi olan Efkan Ala’nın Davutoğlu cephesi tarafından ‘istenmediği’ konuşuluyordu. Ala’nın eski görevini koruması “Erdoğan cephesinin zaferi” olarak isimlendiriliyor.

Kalkınma Bakanı: Cevdet Yılmaz

Bingöl milletvekili Cevdet Yılmaz’ın koltuğunu koruması “bölge dağılımı kontenjanı” olarak algılandı.

Kültür ve Turizm Bakanı: Mahir Ünal

Kabinedeki sürpriz gelişmelerden birisi de Mahir Ünal’ın bakanlık koltuğuna oturması oldu. Ünal’ın ismi de Erdoğan’a “yakın olanlar” arasında sayılıyor.

Maliye Bakanı: Naci Ağbal
Ekonomi Bakanlığı’nın Erdoğan’a yakın Elitaş’a gitmesinin ardından, Davutoğlu’nun listesindeki Naci Ağbal’ın bu koltuğa oturması sürpriz olmadı.

Milli Eğitim Bakanı: Nabi Avcı

Nabi Avcı’nın koltuğunu koruması “Erdoğan’ın milli eğitim politikalarına tam gaz devam” olarak algılandı.

Milli Savunma Bakanı: İsmet Yılmaz

7 Haziran sonrasının Meclis Başkanı İsmet Yılmaz’ın koltuğunu koruması da beklenen gelişmelerden birisi oldu.

Orman ve Su İşleri Bakanı: Veysel Eroğlu

“Erdoğanlı yılların bürokratı” Veysel Eroğlu’nun koltuğunu koruması da Erdoğan’ın etkisi olarak anlaşıldı.

Sağlık Bakanı: Mehmet Müezzinoğlu

Milli Eğitim gibi Sağlık Bakanlığı’nda da isim değişikliğine gidilmemesi listedeki “Erdoğan etkisini” gözler önüne serdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı: Binali Yıldırım

Davutoğlu’nun parti içindeki en büyük rakibi Binali Yıldırım’ın 1 buçuk yıllık aranın ardından yeniden koltuğuna kavuşması “Davutoğlu’na şok” olarak yorumlandı.

64. Hükümetin isimleri tek tek analiz edildiğinde: Davutoğlu ve Erdoğan’ın sayısal anlamda bakanlıkları paylaştığı görülse de, en önemli bakanlıklarda Erdoğan etkisinin ağır bastığı dikkat çekiyor…

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.