2016 gelişen piyasalar için nasıl geçecek?

0
3114

Gelişen piyasa grubuna geçtiğimiz yıl Kore, Rusya ve Çin hisselerini tercih eden yatırım fonları öncülük etse de zayıf büyüme ve yüksek piyasa volatilitesi 2016 yılında üst düzey fon yöneticilerini zorlu bir sınavdan geçirecek.

Yatırımcılar Ocak ayında gelişen piyasa hisselerini ellerinden çıkarmaya başlayarak borsaları altı buçuk yılın en düşük seviyelerine gönderirken, petrol fiyatlarındaki yüzde 20'lik düşüş de üreticiler üzerindeki baskıyı artırıyor.
 

Bu durum 2015'te Rusya merkezli hisselerden yatırımcılara çift haneli getiriler kazandıran Moskova borsalarındaki güçlü sıçramanın ardından bir zorluk oluşturuyor.

Rusya'ya yatırım yapan fonlar 2015 yılında Lipper verilerine göre oluşturulan bir puan durumunun ilk 10 sırasında 3 fonla yer aldılar. TKB Investment Partners baş yatırım yetkilisi Vladimir Tsuprov, "En önemli risk petrol fiyatlarıyla alakalı" diyerek, petrol fiyatlarında daha fazla düşüşün rublenin daha çok değer kaybına neden olmasının yeni faiz indirimlerinin önüne geçeceğini belirtti. Neptune Russia & Greater Russia Fund başkan yardımcısı Thomas Smith, Rusya ekonomisinde bir daralma daha olacağı tahminini yaparken, bütçe açığının gayrı safi yurtiçi hasılanın yüzde 3'ü veya daha fazlasına tekabül edeceği öngörüsünde bulundu.
 

Smith bu zorlu dönemde teknoloji hisseleri gibi geleneksel olmayan ihracatçıların hisselerinin kazanacağını belirtti. Smith kendi fonunun 2015 yılındaki iyi performansını e-mail servisi Mail.ru  ve yazılım üreticisi Luxoft  gibi firmalara yaptığı yatırımlara bağladı. Tsuprov da 2015 yılında Luxoft'a yapılan yatırımın karşılığını verdiğini söylerken, Nord Gold  ve altın üreticisi Surgutneftegas  gibi firmaların da iyi getiri sağladığını belirtti. Fakat emtia fiyatlarındaki gerilemeyle Tsuprov artık mobil telefon işletmecileri gibi yerel talep merkezli hisselere yöneleceklerini söyledi.

Benzer şekilde Invesco yöneticisi Simon Jeong'a göre yerel pazar payı yüksek olan tüketici hisselerine yapılan yatırımlar, Invesco'nun Kore hisseleri fonunu, Güney Kore'de kötüleşen büyüme ve düşen ihracata rağmen puan sıralamasının zirvesine taşıdı. Çin hisse fonlarından 3 tanesi 2015 yılında yaşanan çalkantıları atlatarak ilk 10'a girdi. Sıralamanın en altında ise ekonomisi rüşvet skandalı, yükselen bütçe açığı ve artan enflasyondan darbe alan Brezilya odaklı fonlar bulundu. EPFR Global verilerine göre 2015 yılında gelişen piyasa tahvil piyasalarından 32.6 milyar dolarlık çıkış yaşandı.
 

RİSKLER İYİ YÖNETİLİRSE 2016'DA FIRSATLAR OLACAK

M&G Emerging Markets Bond fonu yöneticisi Claudia Calich, 2016 yılında orta Amerika ve Karayipler'e yoğunlaşacaklarını, bu ekonomilerin yurtdışında yaşayan vatandaşlarının ABD'deki güçlenen istihdam piyasasından yararlanmalarının pozitif etkileri olacağını söyledi. Uzmanlar ayrıca Brezilya ve Venezuela gibi ülkelerde olabilecek siyasi değişimin ardından varlık fiyatlarında önemli bir artış meydana gelebileceğini söylüyor.

Brezilya'da Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in görevi kötüye kullanmakla suçlanması piyasalar tarafından reformlar adına iyi bir işaret olarak algılanabilir. Calich yine de 2016 yılında Brezilya'nın inşaat sektöründeki iflasların ve bazı emtia bağlantılı kredilerin üzerindeki baskının artmasıyla zorlukların devam edebileceğini söyledi. Calich, "Hâlâ düşük emtia fiyatlarının ve yüksek fonlama maliyetlerinin olduğu bir ortama geçiş yapıyoruz. Bu süreç henüz bitmedi fakat değerlemeler iyileşiyor. Kolay bir yıl olmayacak fakat risklerinizi doğru yönetirseniz fırsatlar var" dedi.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.