‘Faiz artırımı gerekli olabilir’

0
2981

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, finans piyasalarının aşırı ısınması durumunda, merkez bankasının faiz artırımının gerekli olabileceğini, ancak balonların oluşmasını önlemek için ilk savunma hattının rüzenleyici araçların kullanılması olduğunu söyledi.

Fischer, Pazar günü San Francisco'da American Economic Association'ın yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, "Eğer ekonomi çapında varlık fiyatları, bu tüm finans piyasalarının dikkate alındığı anlamına geliyor, aşırı yüksek olarak değerlendiriliyorsa, faiz artırımı uygun bir adım olabilir," dedi.

Fischer, bunun, finans piyasalarındaki fazlalıklar ile mücadelede makroihtiyati düzenleyici araçların ya eksik ya da test edilmemiş olduğu Amerika için özellikle doğru olabileceğini söyledi. Fed Başkan Yardımcısı, bu gibi arçların, örneğin, borçlanmayı sınırlamak için kredi kurallarının ayarlanmasını içerebileceğini sözlerine ekledi.

Fischer, varlık balonları ile miücadelede, kısa vadeli faiz ayarlamalarından ziyade, makroihtiyati araçların ilk savunma hattı olması gerektiğini açkça vurgularken, potansiyel finansal istikrarsızlık sorunları ile mücadelede faiz oranlarında ayarlama yapılıp yapılmaması konusundaki gerçek faktörün makroekonomik olduğunu sözlerine ekledi.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.