Enflasyonu en yüksek 10 ülke

Enflasyon, fiyatların genel seviyesi üzerindeki devamlı artış olarak tanımlanabilir. Fiyat artışının da birçok nedeni vardır. Başlıca nedenleri ise şöyle sıralayabiliriz; harcamaların toplam gelirlerden daha çok olması, karşılıksız olarak dış piyasalardan giren; altın, para, döviz miktarının artışı, üretim miktarının çeşitli sebeplerle düşmesi, üretim faktörlerinin fiyatlarındaki artışların yüksek olması, tedavüldeki para arzının artması ve yapısal bozukluklar.

0
6622

Senem Türkanoğlu/Editör

Gazete ve TV’lerde sıkı sık yer alan enflasyonu gelin bir örnekle ele alalım. Örneğin; geçen sene 50 TL’ye aldığınız ayakkabıyı bu sene 55 TL’ye aldınız. Burada ayakkabının fiyatının yükseldiğini düşünürsünüz ama paranız geçen seneyle kıyasladığınızda değer kaybına uğramıştır ve böylelikle alım gücünüz düşmüştür. Peki, fiyatlar neden artar? Fiyatların artışında iki ana faktör etkilidir; maliyet ve talep artışı. Maliyet artınca buna paralel olarak fiyatlarda artar. Yani ekmeğin fiyatın artmasıyla yumurtanın zamlanması gibi. Talep artarsa bu doğrultuda maliyette de artış yaşanır. Talep enflasyonu, üretilen mal tüketicinin talebini karşılamadığı zaman ortaya çıkar. Maliyet enflasyonu ise tüketicilerin talebinin artmasıyla beraber fiyatlarda meydana gelen yükselişi ifade eder.

Enflasyon oranları, bir ülke için büyük önem arz eder. Özellikle yüksek enflasyon bir ülke ekonomisinde bozulmalar yaşanmasına sebep olabilir. Dolayısıyla ekonomistlerin genel görüşü gelişmiş bir ülkede enflasyon oranının yüzde 2’de olması yönündedir. Enflasyonun gelişmiş bir ülkede yüzde 2’in altında olması ise durgunluğu ifade etmektedir. Yüzde 2’yi aşan bir oran ise fiyat eğiliminin hızlanmaya başladığını gösterir. Bu denli önemli bir finansal kavram olan enflasyon ülkemizde yüksektir. Türkiye’nin yanı sıra enflasyonu yüksek olan diğer ülkeleri merak ediyor musunuz? İşte global ekonomide en yüksek enflasyon oranına sahip ilk 10 ülke:

1- Venezuela
Enflasyon oranı: Yüzde 108,9
2- Arjantin
Enflasyon oranı: Yüzde 32,90
3- Nijerya
Enflasyon oranı: Yüzde 11,4
4. Brezilya
Enflasyon oranı: 10,36
5- İran
Enflasyon oranı: Yüzde 9,6
6- Mısır
Enflasyon oranı: Yüzde 9,1
7- Rusya
Enflasyon oranı: Yüzde 8,1
8- Kolombiya
Enflasyon oranı: Yüzde 7,59
9- Türkiye
Enflasyon oranı: Yüzde 7,46
10. Güney Afrika
Enflasyon oranı: Yüzde 7

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.