Genellikle fotoğrafçılığa yeni başlayan insanların çok büyük bir kısmı, ilk makinelerini aldıktan bir süre sonra, makine ile beraber gelen ve kullandıkları objektifin yetersiz olduğunu düşünmeye başlarlar. Bundan dolayı da, objektiflerini değiştirmeye karar verip, hızla araştırmalarına start verirler.
İşte bu noktada, ilk önce hangi odak uzaklığı veya hangi odak aralığında bir objektife ihtiyacınız olduğunu belirlemeniz gerekli. Bu da nasıl fotoğraflar çekmek istediğiniz istediğinizle alakalıdır. Örneğin, doğada çiçek fotoğrafları çekmek istiyorsanız, buna uygun makro bir objektife yönelmelisiniz.
Kırpma faktörüne dikkat!
Hangi objektifi seçeceğiniz konusunda satıcı ve ithalatçıların sizi yanlış yönlendirmesini istemiyorsanız, odak uzaklığı çarpanı veya kırpma faktörü dikkate almalısınız. Karar verip almayı düşündüğünüz objektifi almadan önce kullandığınız gövdenin, APS-C sensörü olan kırpma faktörlü 35 mm Full Frame olup olmadığına dikkat etmeniz gereklidir.
Diyelim ki gönlünüzde yatan 70 – 200 mm’lik bir tele objektifi aldınız, fakat kullandığınız gövdede kırpma faktörü yüzünden 105 – 350 mm olarak çalışacaktır. Bunun nedeni, alacağınız objektifin odak uzaklığı değişeceği için, doğru oranı bulmak için kırpma faktörü ile çarpmanız gereklidir.
Profesyonel fotoğraf makinesi alma rehberi için tıklayın!
Objektif üzerinde yazan kısaltmalar ne anlama geliyor?
Kullandığınız objektif de dahil olmak üzere bütün objektifler üzerinde çeşitli kısaltmalar bulunur. Objektif seçiminizde önemli rol oynayan bu kısaltmaların anlamları markadan markaya göre değişiklikler göstermekle beraber, standart özellikleri belirtir. Örneğin, Nikon gövdelere uyumlu objektiflerde titreşimi azaltıcı sistem VR veya NVR olarak geçerken, Canon uyumlu objektiflerde IS olarak geçer.
Bu kısaltmalarda objektif üzerindeki özellikler belirtildiği gibi bulunmayan özelliklerde belirtildiği için büyük önem taşır. Örneğin, Nikkor marka objektiflerde, G kısaltması varsa, diyafram ayarlama halkası bulunmaz. Aynı durum Tamron objektiflerde de D, Pentax Ricoh’larda ise J kısaltması ile gösterilir.
Profesyonel fotoğraf makinesi alırken dikkat edilmesi gerekenler için tıklayın!
Kafanızdaki soru işaretlerini nasıl giderirsiniz?
Objektiflerin maliyetleri üzerindeki bulunan özelliklere göre değişir. Objektifte ne kadar çok özellik varsa, fiyatı da doğru orantılı olarak artar. Bu yüzden ilk önce ne fotoğrafı çekeceğinize karar verin daha sonra, objektifleri değerlendirmeye başlayın. Ve mutlaka alacağınız objektifi elinize alıp, test edin. Çünkü alacağınız objektif çok ağır veya netleme hızı beklentinizin çok altında olabilir.