Referandum sonrası borsa, dolar, altın ne olur?

0
13012

Yatırımcı, iş adamı, emekli, memur, çalışan,.. tüm Türkiye’de nefesler tutuldu ve tutulmaya devam ediyor. Kimse bir oh diyerek rahatlayamıyor. Küresel piyasalarda da durum farklı değil. Trump’ın ABD başkanı seçilmesi ve FED’in faiz artırımı rüzgarı ile gelişmekte olan ülkelere baskı fazla.

Yerel piyasalarda ise tablo biraz daha ağır. Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafya nedeniyle artan jeopolitik riskler, terör olayları, not indirimi, anayasa değişikliği referandum oylaması gibi birçok gelişme piyasalarda tansiyonu yükseltmiş durumda. Gerçi, Merkez Bankası’nın müdahaleleri, yeni anayasa teklifinin Meclis’ten geçmesi piyasalarda kısmı olarak belirsizliğin azalması yönünde rahatlama sağlasa da piyasaların 2017 gündemi yoğun.

Piyasaların gündeminde olan referandum oylaması sonuçları ise her ne kadar satın alınmış gibi de görünse de sonuçların net olmaması belirsizlik yaratıyor. Referandumdan evet çıkacağı yönünde anketlerden sonuçlar çıkması ise Dolar/TL kurunda 3.40’ların altının görüleceği yönünde beklentileri güçlendiriyor.

BlueBay Varlık Yönetimi’nin Kıdemli Ülke Stratejisti Timothy Ash, referandum sonrasında politik istikrarın devam etmesi durumunda dolar/TL’nin 3 seviyelerine doğru gerileyebileceğini öngörüyor. Ash, Referandum sonrası piyasa yanlısı bir sonuç olursa TL’nin tekrar güçlenebileceğinin altını çiziyor.

Borsa tarafında ise referandum sonrasında lokal şartlarda hissedilir bir yumuşa sağlanabilirse ilk yarı için 90 bin üstüne ivmelenmenin çok rahat olacağı belirtiliyor.

Türkiye hala yatırım yapılabilir donelere sahip

Güvenlik kaygıları, iç siyasi istikrar konusu, kutuplaşma, ülkenin büyük dış finansman ihtiyacı, borçların çevrilmesiyle ilgili oluşan endişeler, TL’deki değer kaybı ile Merkez Bankası’nın alışılmışın dışında karmaşık ve öngörülemez bir para politikası uygulaması, Nisan ayındaki referandum şartları Türkiye hikayesini zorlasa da yatırım cazibesini kaybetmediğini belirtiyor. Rapora dikkat çeken başlıklar ise şu şekilde;

TL yeni tabloda diğer ülkelere göre çok ucuz,

Bankacılık sektörü güçlü,

Yabancı fonlarda Türk varlıklarını önceden satılmış oldukları için alım fırsatı bekleniyor,

Türkiye’deki kredilerin kalitesi hâlâ güçlü,

Bütçe dengesi de gücünü koruyor,

Demografi de Türkiye’den yana ve büyümeyi destekleyici güçler yerinde duruyor, Referandum fiyatlandı,

Kıbrıs’ta bir kalıcı siyasi çözüme ulaşılması ihtimali hâlâ masada,

Donald Trump Erdoğan için olumlu bir ABD Başkanı oldu,

Sıkılaşan para politikasının ithalata ilgi azalabilir bu durum cari açığı olumlu etkiler,

Sonuç olarak, her ne kadar kısa vadedeki sert dalgalanmalar ve siyasi gürültü bu inancı sınasa da, uzun vadede Türkiye konusunda daha iyimser olmak için pek çok sebep var.

2017’de altın fiyatları ne olur için TIKLAYIN!

Yatırımcılar ne yapmalı?

2017 yılında belirsizliklerin ve risklerin fazla olması ise risk almak istemeyen yatırımcılar yüzde 60 mevduatta, geri kalanın borsa, dolar ve altın arasında dağılımın yapılması yönünde.

TEB Yatırım’a göre, özellikle bankaların gelişmekte olan ülkelerdeki benzerlerinden 5 yıllık ortalama çarpanlarına göre yüzde 30’dan fazla iskontolu işlem görüyor ve BIST-100 endeks hedefini 91,000 olarak açıklarken tüm bunlara rağmen temkinli pozitif beklentinin korunması gerektiğini belirtiyorlar.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.