Altın fiyatlarında neler oluyor?

0
2760

Yunanistan endişesi ve son açıklanan makroekonomik verilerin ardından artan küresel ekonomik aktiviteye ilişkin olumsuz beklentilerle birlikte piyasalarda güvenli varlıklara olan talebin artması sonucu altının ons fiyatı yükselişini sürdürüyor.

ÇEYREK ALTIN NE KADAR?

Güne 1.204,41 dolardan başlayan altının ons fiyatı son iki işlem gününde olduğu gibi yükselişini devam ettirerek son 3 haftanın en yüksek seviyesi olan 1.214,95 dolara çıktı. Altının ons fiyatı en son 16 Aralık'ta 1.223,53 doları görmüştü. Altının güvenli varlık fiyatlamasına dahil olmaya devam etmesi durumunda alımların devam edebileceğini dile getiren analistler, teknik olarak altının ons fiyatında 1.215 doların direnç konumunda olduğunu, bu seviyenin kırılması durumunda 1.235 ve 1.250 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini kaydediyor. Analistler, aşağı yönlü hareketlerde ise 1.200 doların destek konumuna gelebileceğini ifade ediyor.

"1.230 HEDEFİ GÜÇLENİYOR"

Noor Capital Market Uluslararası Piyasalar Uzmanı Ahmet Uluhan, konuya ilişkin değerlendirmesinde, 1.180 dolar kademelerinde tutunan ve destek bulan altının ons fiyatının Avro Bölgesi'ndeki bir takım belirsizliklerin ön plana çıkması ve Yunanistan endişeleriyle yönünü tekrar yukarı çevirmeye çalıştığını söyledi. Ancak Fed tutanaklarına dair beklentiler ve ABD tarım dışı istihdam verisi nedeniyle atakların belli seviyelerde kısıtlı kaldığını ifade eden Uluhan, altının yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda kısa vade de 1.230 dolar kademelerini bir kez daha görme olasılığının geçmiş haftaya göre daha güçlü göründüğünü kaydetti. Kritik ABD verileri öncesi yine de yüksek maliyetten kaçınılmalı ve kısa süreli sert dalgalanmalarda tedbirli davranılması gerektiğini aktaran Uluhan, ABD etkisinin bu hafta sonrasında azalması durumunda Yunanistan merkezli belirsizliklerin devamının altının daha üst kademeleri çalıştırması açısından fırsat oluşturacağını dile getirdi. Altının ons fiyatında daha sert ve 1.230 – 1.250 dolarları aşacak bir yükseliş beklenmemesi gerektiğine dikkati çeken Uluhan, "Jeopolitik etkilerin tekrar azalmasıyla altın fiyatlarının tekrar dolar yönlü baskılandığını ve 1.200 dolar eksenli yatay piyasa seyrini sürdürdüğünü göreceğiz. Daha uzun vade de altın Fed politikalarına paralel yön arayışını mevcut seviyelerindeki yatay bant hareketleri ile sürdürecektir" dedi.

"ALTININ 1.200 VE 1.208 DOLAR SEVİYELERİ ÜZERİNDE KALMASI TEKNİK ANLAMDA POZİTİFTİR"

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut ise piyasalarda son günlerde artan volatilitenin yatırımcının güvenli varlık ihtiyacını da artırdığını söyledi. Son dönemde dolar endeksinde görülen değerlenme eğilimine karşın, Avro Bölgesi'ne dair hem ekonomik anlamda, hem de politik anlamda endişelerin artmasının altının yeniden ön plana çıkmasında etkili olduğunu vurgulayan Karabulut, şunları ifade etti:

"Geçtiğimiz hafta Draghi açıklamalarında Avro Bölgesi'nde işlerin yolunda gitmediğinin vurgulanması ve tahvil alımlarının ön plana çıkarılması ekonomik anlamda endişeleri artırmışken, geçen hafta gelen PMI verileri ve bu haftaki Almanya TÜFE verileri olumsuz düşünceleri artırdı. Yunanistan'da ise Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonuç çıkmaması ardından 25 Ocak'ta erken genel seçimler yapılacak. Seçimler öncesinde Syriza partisinin ön plana çıkması piyasaları tedirgin ediyor. Mevcut durum Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden de çıkabileceği spekülasyonları doğurmuş durumda. Bu kapsamda da altın güvenli varlık olarak değerleniyor. Altının 1.200 ve 1.208 dolar seviyeleri üzerinde kalması teknik anlamda pozitiftir. Bu durumda da kısa vade de direnç seviyeleri 1.218 ve 1.230 dolar olarak öne çıkabilir. Orta ve uzun vadede ise altının 1.230 dolar direnci üzerine hareket etmesi halinde 1.300 – 1.350 dolar direncinin hedeflenebileceğini görüyoruz. Piyasalardaki dalgalanmanın azalması ve altının yüzünü dolar endeksine çevirmesi halinde ise 1.200 dolar desteğinin izlenmesi gerekecektir. 1.200 dolar desteğinin kırılması durumunda 1.187 ve 1.175 dolar destekleri tekrardan izlenecektir. Tabii ki yükseliş için fizik talebinde destekleyici olması gerekmektedir."

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.