Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un hisse senetlerinin Borsa İstanbul’a kote olduğu günümüzün spor dünyasında her türlü spor aktiviteleri, izlenebilirlik ve takip edilebilirlik düzeyleri arttıkça büyük ölçekte ekonomik bir sektör haline gelmiş durumda. Her ne kadar gerçek futbolseverler durumdan nefret etse de futbolun endüstriyel bir süreç içine girmesiyle beraber, futbol kulüplerinin hızla şirketleşmeye başlaması, futbolun geçirdiği yapısal değişimin de bir göstergesi durumunda. Çünkü futbola ilişkin her şeyin hem nitelik ve nicel anlamdaki değişim ve gelişimi, kulüpleri de şirketleşmeye zorlayarak, pastadan daha fazla pay alabilmenin bir yolu olarak görülmeye başladı.
Futbol kulüplerinin gelişen endüstriyel futbol piyasasında daha etkin aktörler olabilmeleri, onların bu piyasadan daha fazla pay alabilmelerine bağlı olduğu günümüz koşullarında, rekabetçi piyasa içinde kulüplerin pastadan aslan payını alabilme mücadelesi, kulüpleri yeni gelir kaynakları yaratma yoluna itmiş durumda. Bu yüzden kulüpler daha değişik, daha uzun vadeli ve daha düşük maliyetli fonları sağlayabilmek için sermaye piyasalarına açıldılar.
Bunun futbol açısından en büyük faydası, sermaye piyasalarına yönelen kulüplerin gerçek anlamda profesyonelliğe geçiş aşamasını hızlandırması oldu.
Maç sonuçları futbol takımlarının hisse senedi fiyatlarını nasıl etkiliyor?
2008 ve 2010 yılları arasında Türkiye Süper Lig’inde borsaya kote olmuş futbol takımlarının yani Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un hisse senetleri üzerine yapılan bir araştırmaya göre, maç sonuçlarının hisse senetlerinin performanslarını etkilediği sonucu ortaya çıkmış. Süper Lig’de alınan sonuçların yüzde 24, Türkiye Kupası’ndaki sonuçların yüzde 22 ve Avrupa’da Şampiyonlar Ligi ve UEFA maçlarındaki sonuçların yüzde 70 oranında hisse senedi performanslarını etkilemiş.
Yine araştırmanın sonuçlarına göre deplasman ve kendi sahasında elde edilen sonuçlar arasında da yüzde 10’luk bir performans farkı bulunuyor.
Yatırımcı duygusal yaklaşıyor
Dünyanın önde gelen spor ekonomistlerinden Robert D. Tollison, yatırımcıların tamamen duygusal olarak hareket ettiği için olduğunu belirtiyor. Bunun güzel örneğinin Güney Afrika’daki Johannesburg borsasında işlem gören Golden JUSSU ragbi takımında görüldüğünü ifade eden Tollison, JUSSU’nun 2009 yılında Güney Afrika tarihinin en önemli satışlarından birisini gerçekleştirerek 2 milyar dolara bir Çinliye satılmasına rağmen; yatırımcıların, bu satın alma karşısında duygusal davranarak yaptıkları kampanya ile JSE’de takımın hisse senetlerinin dibi görmesini sağlamasını örnek olarak gösteriyor.
Tollison’a göre spor kulüplerin başarılarının gelecek hakkında olumlu bir ortam yaratması, ikincisi ise hisse senedi piyasalarının kulüplerin olası başarısından kaynaklanacak ekonomik çıkardan faydalanmak istemeleri yüzünden hisse senetlerinin değer kazanıp, değer kaybediyor.
Son olarak, Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un hisse senetlerinden para kazanmak istiyorsanız, maçları ve sonuçlarını takip edin.
Ve Borsa İstanbul’da kazandıran hisse senetleri hakkındaki daha fazla bilgi sahibi olmak BİST’te kazandıran hisse senetleri nasıl belirlenir? yazısına göz atabilirsiniz.