BIST’te öğle arası kalkıyor mu?

0
2696

Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Kemal Yılmaz, borsada öğle arasının kalkıp kalkmayacağı, kısalıp kısalmayacağı hususunu 2015 yılının ikinci yarısında yeni sistemi devreye aldıktan sonra değerlendireceklerini söyledi.

Yılmaz, 2014 yılının 9 ayında sınırlı sayıda halka arzın gerçekleştiğini, 2014 yılı toplamında ise 4 adeti Gelişen İşletmeler Piyasası (GİP) olmak üzere 14 şirketin işlem görmeye başladığını bildirdi. Son çeyrekte AvivaSA, Ulusoy Un ve Ulusoy Elektrik olmak üzere 3 önemli halka arzın gerçekleştiğini anlatan Yılmaz, bu halka arzların kendilerini sevindirmekle birlikte, hedeflerinin daha fazla şirketi borsada görmek olduğunu kaydetti.

Yılmaz, son 2 yılda 600'e yakın şirketi ziyaret ettiklerini ve bu ziyaretleri sürdürdüklerini belirterek, halka arz konusunda 2015 ve 2016'ya dair beklentilerinin pozitif olduğunu söyledi.

Yılmaz, 2015'deki genel seçimlerden sonra 2019 yılına kadar Türkiye'de herhangi bir seçim olmayacağını hatırlatarak, bu durumun da şirketlerin halka arz konusunda daha cesur hareket etmelerine imkan sağlayacağını öngördüklerini ifade etti. Büyük halka arzların ekonomik konjonktürde önemli bir dalgalanma olmadığı sürece, özellikle 2015'in ikinci yarısından başlayarak birbirinin peşi sıra geleceğini tahmin ettiklerini aktaran Yılmaz, gelecek yıllara dair beklentilerinin son derece olumlu olduğunu, şirketler kesiminden de bu yönde sinyaller aldıklarını ifade etti.

KOTTAN ÇIKMA POTANSİTELİ TAŞIYAN ŞİRKETLERİ ZİYARET ETTİK

Mustafa Kemal Yılmaz, Nasdaq'dan alım satım sistemi alarak tüm piyasaların alım satım platformlarını değiştirdiklerini hatırlattı. "Bu değişim hayata geçmeden önce sistemde radikal anlamda hiçbir değişiklik yapmama yönünde aldığımız bir karar var" diyen Yılmaz, dolayısıyla öğle arasının kalkıp kalkmayacağı, kısalıp kısalmayacağı hususunu 2015 yılının ikinci yarısında yeni sistemi devreye aldıktan sonra değerlendireceklerini bildirdi.

Yılmaz, mevcut sistemin bazı kısıtları olduğunu, bu nedenle mevcut sistem üzerinde yapmayı arzuladıkları değişikliklerde yeteri kadar esnek olamadıklarını dile getirerek, ancak yeni sistemde seans saatlerini ayarlamak, öğle arasını uzatıp kısaltmak konusunda daha esnek bir yapıya kavuşacaklarını söyledi.

Yılmaz, "O zaman bunları değerlendirme şansımız daha fazla olacak" ifadelerini kullandı. Kottan çıkma konusuna da değinen Yılmaz, bu durum ortaya çıktıktan sonra 5-6 şirketin borsadan çıkmak için harekete geçtiğini, 3-4 şirketin de kendilerine başvurduğunu, başvuran şirketlerin çoğunun yabancı ortaklı şirketler olduğunu ifade etti. Yılmaz, başvurulardan bağımsız olarak kottan çıkma potansiyeli taşıyan 25 şirketin tümünü ziyaret ettiklerini belirterek, şunları kaydetti: "Borsadan çıkma arzusunu açıklayan 5-6 şirket dışında borsadan çıkma yönünde herhangi bir temayül gösteren şirket olmadı. Bizim için her şirketimiz değerli. Borsaya gelmeleri kadar, buradan neden çıkmak istedikleri de bizim için önemli. Dolayısıyla bu süreci çok yakından takip ediyoruz. Bizim tarafımızdan alınması gereken bir inisiyatif varsa, bunun için gerekli adımları hassasiyetle atmaya çalışıyoruz."

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.