Bugün piyasaları ne bekliyor? 01.11.2016

Asya ve Avrupa borsalarındaki düzensiz seyir sonrası para piyasalarını bugün ne bekliyor?

0
3501

 

Asya ve Avrupa borsalarındaki hareketli seyir ve Çin’den gelen olumlu üretim PMI verilerine rağmen FTSE 100 verilleri 7 puan aşağıda, vadeli DAX ise 22 puan artıda işlem görüyor. Ekim ayının son günlerinde piyasalarda çeşitli çekincelere neden olan FBI’ın yaptığı sürpriz açıklamanın ardından başkanlık seçimleri yarışındaki rekabet, yatırımcıları piyasalarda beklenen olası düşüşe karşı kendini korumaya itti.

S&P 500 Endeksi, Cuma günkü haberlere bağlı olarak 40 dakika içerisinde 20 puanlık düşüşünün ardından, New York saatiyle 16:00’da 1 puandan az düşerek 2,126.22’ye geriledi. Endeks, 3 kez üst üste gerçekleştirdiği aylık düşüşünü tamamladıktan sonra bugün, son yedi hafta içerisindeki en dar aralığında seyretti.

BİST ne olur?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, ek döviz likiditesi imkanı sağlanmak ve iç talebin canlanması amacıyla, rezerv opsiyonu katsayılarını ikinci, üçüncü ve dördüncü dilimlerinde 0,2 puan azalışa gitmiştir. TCMB yaptığı azaltmalar ile yaklaşık 620 milyon ABD doları ilave likidite sağlamayı amaçlamaktadır. Merkez Bankasının rezerv opsiyon mekanizmasında ve zorunlu karşılarda yaptığı değişiklik sonrası TL’nin güç kazandığı görülürken kurlarda satış yaşandı.

Uzun vadede borsada nasıl kazanılır, tıklayın!

Merkez Bankasının açıklamaları sonrası haftaya BİST100 endeksi olumlu başlarken tahvil faizlerinde de geri çekilme yaşandı. Dün yurtiçinde açıklanan dış ticaret açığı yıllık bazda yüzde 14,1 artarak 4 milyar 362 milyon dolara yükseldi. Veriye göre ihracat 2016 yılı Eylül ayında, 2015 yılının aynı ayına göre yüzde 5,6 azalarak 10 milyar 935 milyon dolar, ithalat yüzde 0,7 azalarak 15 milyar 296 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2015 Eylül ayında yüzde 75,2 iken, 2016 Eylül ayında yüzde 71,5’e geriledi.

Dolar ne olur?

TL’nin küresel piyasalarda değer kaybettiği bugünlerde Dolar endeksindeki güçlenmenin etkisiyle tarihi zirveleri izlediğimiz kurun geçen gün sınırlı da zayıfladığını izledik. Perşembe günü yurt içinde açıklanacak enflasyon verileri de Çarşamba günü FED’in faiz kararı sonrasında kurdaki hareketliliği artırabilir.

Dolara yatırım yapmanın avantajları için tıklayın!

Euro ne olur?

TCMB’nin rezerv opsiyon katsayısında yaptığı düzenleme ile TL varlıklarında yukarı yönlü hareketler görülürken Euro/TL paritesi 3.4000 seviyesi altına geriledi. Bugün Euro
Bölgesi’nde takip edilecek bir veri bulunmuyor. Ancak iç tarafta açıklanacak olan İmalat PMI ve ihracat rakamları paritedeki oynaklığı artırabilir. Teknik görünümde ise kurun kısa vadeli yükseliş kanalını aşağı yönlü geçtiğini görüyoruz. 3.4000-3.4130 kritik direnç bölgesi olarak dikkat çekebilir. Bu seviyeler altında kaldığı sürece gevşemeler devam edebilir. 3.3870- 3.3750 noktaları direnç bölgesi olarak takip edilebilir.

EURUSD ne olur?

ABD’de Clinton’a yönelik soruşturma açılacağı haberi yeni haftada dolar üzerinde baskı
oluşturmasına karşın parite üzerindeki etkisinin sınırlı olduğunu gözlemledik. Yarın yapılacak FED toplantısı öncesi 1.1000 seviyesi altında fiyatlama devam ediyor. ABD’de verilerin önemle izlendiği bu süreçte bugün açıklanacak PMI rakamları parite üzerinde hareketliliği artırabilir. Teknik görünümde ise paritede yükseliş kanalının korunduğunu görüyoruz. 1.0940-1.0900 destek bölgesi olarak takip edilebilir. Bu bölgeler üzerinde kaldığı sürece paritede yükselişler sürebilir ve 1.1000-1.1030 seviyeleri direnç noktaları olarak ön plana çıkabilir.

GBPUSD ne olur?

Brexit etkisinin devam ettiği paritede BOE Başkanı Mark Carney’in 8 yıllık görev süresini
tamamlamadan önce istifa etmesi yönünde yürütülen kampanyalar sterlin varlıkları üzerinde baskı unsuru oldu.

Bu hafta yapılacak FED ve BoE toplantılarında alınacak kararlar ve piyasaya verilecek mesajlar paritenin yönü açısından kritik önem taşıyor. Bugün ise, İngiltere ve ABD’de açıklanacak PMI rakamları yakından izlenecektir. Teknik görünümde ise paritede kısa vadeli yükseliş kanalı izleniyor. 1.2210-1.2190 destek bölgesi üzerinde kaldığı sürece yükselişler devam edebilir. 1.2250-1.2270 direnç bölgesi olarak takip edilebilir.

USDJPY ne olur?

Zayıf Japonya verileri ile haftaya başlayan paritede yen aleyhine fiyatlamalar sürüyor.
Japonya Merkez Bankasının kritik faiz toplantısından radikal bir değişiklik çıkmadı. Faiz
oranları sabit bırakılırken, aylık varlık alım programında da değişikliğe gidilmedi.

Dolayısıyla bu bekle gör toplantısı sonrası paritede sert bir fiyatlama izlemedik. Teknik görünümde ise paritede faiz kararı sonrası yükseliş kanalı halen korunuyor. 104.60-104.40 destek bölgesi üzerinde kalındığı sürece yükseliş kanalı içerisinde fiyatlama devam edebilir ve yeni yükselişler görebiliriz. 105.10 direnci aşılırsa 105.50-105.90 dirençleri gündeme gelebilir.

Altın ne olur?

Yarın yapılacak FED toplantısı öncesinde sarı metalde yükseliş denemelerinin sınırlı kaldığını görüyoruz. Aralık’ta faiz artırılacağı beklentisi doları güçlü tutarken altın üzerinde baskı unsuru olmaya devam ediyor. Bugün ABD’de açıklanacak PMI rakamları sarı metal üzerindeki oynaklığı artırabilir. Teknik görünümde ise ons altında tarafında yükseliş kanalı oluştuğunu görüyoruz. 1271-1267 destek bölgesi olarak takip edilebilir. Bu seviyeler üzerinde kaldığı sürece altında yukarı gitme isteği devam edebilir. Yükselişlerde ise 1284-1288 direnç noktaları ön plana çıkıyor

Altına yatırım yapmanın avantajları için tıklayın!

Petrol ne olur?

OPEC yetkililerinin hafta sonu Viyana’da yaptıkları petrol üretimini azaltmaya yönelik
görüşmelerin sonuçsuz kalması petrol fiyatlarını aşağı çekti. Zayıf görünümün devam ettiği petrolde bugün açıklanacak API stokları yakından izlenecektir. OPEC ülkelerinin anlaşmaya varamaması sonrası ham petrolde yükseliş trendinin aşağı yönlü kırıldığını görüyoruz. 47.50- 48.20 gün içerisinde direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağıda 46.60-46.20 destek bölgesi kırılırsa satışlar derinleşebilir ve 45.50 seviyelerine doğru geri çekilme görebiliriz.
Ham petrol gibi brent petrolünde yükseliş trendini aşağı yönlü kırdığını görüyoruz. 49.60-
50.00 direnç bölgesi altında kaldığı sürece petrolde geri çekilmeler devam edebilir. 48.50-48.00 destek bölgesi aşağı yönlü kırılırsa satışlar derinleşebilir ve 47.00 seviyeleri gündeme gelebilir.

 

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.