‘Dolar/TL tahammül sınırında!’

0
3131

Küresel piyasaalarda ve Türkiye'de artan jeopolitik risklerle birlikte Rusya krizinin etkilerini ve piyasanın kırmızı çizgileri üzerine değinen Cüney Paksoy konuyla ilgili kapsamlı analizini Uzmanpara'daki köşesine taşıdı. işte o yazısı;

Cüneyt Paksoy
 

ECB'den tam beklediğini alamayan global piyasalar gündemine  FED'i alırken , içerde piyasaların gözü hem FED'de hem jeopolitik risklerde olacak. Bu süreçte dolar-TLve faizin seyri BİST için belirleyici olacak

BİST-100 ENDEKS YORUMU:

Rusya gerginliği sonrası ciddi satış baskısı ile karşılaşan ve önemli bir yara alan BİST iki haftada kapanış anlamında 6.416 puanlık kayıp yaşamış oldu. 73.000 altını test ettiği mevcut hafta içinde de haftalık bazda şimdilik kayıp tarafında olan BİST'in tekrar yükseliş umudu taşıması için çok güçlü bir tepki hareketinin gelmesi ve satış baskısının yeni ve güçlü alıcılarla dengelenmesi gerekiyor.

İhtiyaç duyulan Bu güçlü tepkinin gelebilme ihtimali için masada duran Suriye ve Kuzey Irak başlıkları ile etkili olan jeopolitik risklerin yeni bir negatif haber akışı getirmemesi ve global piyasaların FED algısı ile daha derin bir negatif havanın ve satış baskısı altına girmemesi gerekiyor.

Rusya ile sorunlar yaşayan ve önemli ülkelerin bölgeye bir bir gelmesiyle Suriye başlığının karmaşık bir denklem haline gelmesiyle kendi sınırında yaşananlar konusunda ekstra duyarlı hale gelen Türkiye Musul'a gönderdiği asker sebebiyle Kuzey Irak başlığını da tekrar harekete geçirmiş oldu.

Böylesi haber akışı varken önümüzde ki günlerde FED kadar jeopolitik risklere karşıda ekstra duyarlı bir piyasa hareketi göreceğiz. Şimdilik tahammül sınırlarında olan faiz ve kur hareketleri BİST içinde  ana belirleyici olmaya devam edecektir.

Şimdilik tahammül sınırlarında olmaya devam eden dolar-TL'de 2.93-2.95 kritik direnç eşiği dikkatle izlenmeye devam edilecektir. Dolar-TL tarafında tekrar rahatlama oluşması ve bunun BİST'e pozitif yansıması için 2.90 altına geçilmesi ve asıl 2.87-2.88 destek aralığının aşağı kırılması gerektiğini hatırlatalım.

Gösterge tahvilde de tahammül sınırlarında olunduğunu ve  faizin şimdilik  % 10.50-% 11.00 aralığında  % 10.80'ler civarında oluştuğunu izliyoruz. Tekrar herhangi bir etkiyle  % 11.00-12.00 aralığına geri dönüş yaşanırsa dekstra temkinli olunması gerekmekte. Faizde % 10.50 altına olası kalıcı geçişler ise pozitif etki yapacaktır.

ECB'den beklediğini tam olarak alamayan Global piyasalar yavaş yavaş önümüzde ki hafta gerçekleşecek FED toplantısına doğru odaklanırken , ekstra olarak Çin ve düşük petrol fiyatları ile hedef haline gelen Rusya ve jeopolitik risklere duyarlı bir süreç geçiriyor.

Şimdilik FED toplantısını negatif tonda bekleyen ABD borsaları merkezli global piyasaların tekrar kalıcı pozitif tarafa geçmesi BİST içinde oldukça önemli olacaktır. Bu olmaz ve negatif ortam ve satış baskısı derinleşirse geçen ay son 30 ayın en büyük yabancı satışını yaşayan BİST'de ister istemez bundan etkilenecektir.

Özetle FED'i beklerken tek gündemin aslında FED olmadığı kritik bir süreçten geçmeye devam ediyoruz. Bu süreçte şimdilik 200 haftalık üssel ortalama olan 74.000'lerden çok uzaklaşmak istemeyen bir endeks izliyoruz.

BİST'in tekrar yükseliş umudu taşıyabilmesi için teknik olarak  güçlü bir tepki ile 75.000 üzerine geçerek ilk etapta 77.000-78.000 kritik direnç eşiğini test edebilecek duruma gelebilmesi gerekiyor. Bu oluşursa belki tekrar 80.000'leri konuşmak mümkün olabilir.

Ama bu olmadıkça ve satışlar güçlü kaldıkça 74.000 altında seçim öncesi tepkinin başladığı 70.000-73.000 aralığı kritik destek bölgesi olarak bir kez daha  potansiyel hedef haline gelmeye başlayacaktır.

Böylesi kritik bir hafta içinde oldukça temkinli olunması gerektiğinin altını çizmek istiyoruz

DOLAR-TL YORUMU:

Rusya gerginliği , ek jeopolitik riskler ve FED algısına rağmen hala 2.90 -2.95 aralığında bir dolar-TL hareketi izliyoruz. Bu hala tahammül sınırlarında olunduğunu bize gösteriyor.

Kısa vade adına en azından FED toplantısını 2.95'ler kalıcı geçilmeden atlatacak dolar-TL tarafında tekrar 2.90'ların altı hatta 2.87-2.88'lerin geçilmesi ile 2.80-2.85 aralığına doğru bir hareket potansiyeli teknik olarak mümkün görünüyor.

Ama çok başlıklı bir süreçte gelebilecek yeni ve negatif bir habere bağlı olarak yada güçlenecek FED algısına bağlı olarak dolar-TL tarafında 2.95 direnç eşiğinin kalıcı geçilmesi ihtimaline karşı da olabildiğince temkinli bir duruş sergilemek gerekiyor.

Her hafta belirttiğimiz gibi ….Özellikle gösterge tahvil tarafında% 10.50'ler üzerinde kalıcı olmaya başlanır ve tekrar % 11-12 aralığına geri dönüş yaşanacak olunursa dolar-TL tarafında biraz daha agresif hareketler adına dikkatli olmak gerekecektir.

DOLAR-TL TARAFINDA TEKNİK OLARAK;

2.90 üzerinde kalıcı oldukça ve devamında 2.93 üzerinde ek kuvvet kazandıkça seçim öncesi test edilen 2.95 ilk kritik direnç eşiği olacaktır. 2.95 üzerinde kalıcı olundukça tekrar güçlü yükselişe dönme adına 2.98-3.00 aralığı önemli direnç bölgesi olarak izlenmelidir.

2.90 altında kalıcı oldukça ve 21 haftalık üssel ortalamayı içinde barındıran 2.86-2.88 aralığı tekrar aşağı yönlü geçilecek olunursa 2.80-2.85 aralığı tekrar hedef bölge olarak karşımıza çıkacaktır.

2.80 altına geçişlerde ise 2.77 altında kalıcı oldukça 2.70-2.75 aralığı potansiyel diğer hedef bölge olmaya devam edecektir. 2.70 altında 2.65'lere kadar bir geri çekilme mümkün gibi görülse de 2.65'lerin bir ihlal olarak kalarak tekrar 2.70'lerin üzerine çıkış yaşanması  daha mümkün görülmektedir.

Her şeyin pozitif gitmesine bağlı olarak  2.65'te  geçilecek olursa bu sefer 2.55-2.60 aralığına doğru bir manevra alanı oluşmaya başlayabilir.
 

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.