Dünyadaki altın rezervi ne kadar?

Işıl ışıl parlayan kuyumcuların önünden geçerken, çoğumuzun kafasına takılmıştır, dünyada ne kadar altın var diye… 118 elementin bulunduğu periyodik tabloda, insanoğlunun para birimi olarak ilk seçtiği element olan altın, tarihimizin başlangıcından beri zenginliğin ve ihtişamın sembolü olmaya devam ediyor.

0
5908

Özer Canarslan 

Ekonominin temel prensipleri arasında yer alan “kıt kaynakların her zaman değerlidir”in tam karşılığı olan altının tüm dünyadaki toplam rezervi ne kadar sorusunun cevabını dünyanın en zengin yatırımcılarından Warren Buffet; insanoğlunun dünya üzerinde nefes almaya başladığından beri, yer üstüne çıkarılmış altın miktarının, 20 metre boyutunda bir küp oluşturacağı şeklinde vermiş.

ALTIN VE DOLAR ARASINDA NASIL BİR İLİŞKİ VAR? TIKLAYIN!

Bu konuda, dünyanın en büyük değerli metal danışmanlık şirketi olan Thomson Reuters GFMS’nin yayımladığı 2016 yıllık altın rezervi verilerine göre dünyada 171 bin 300 ton altın bulunuyor. Matematiksel olarak hesaplandığı zaman bu kadar altın eritildiğinde takdirde, her bir kenarının uzunluğu 20.7 metre olacak bir küp oluşturabilir.

Altında kafalar karışık

Fakat Thomson Reuters GFMS’nin rakamlarını doğru bulmayanlar da var. Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi’nin verilerine göre dünyada 155 bin 244 ton altın bulunduğunu ifade ederken, İngiliz Jeolojik Araştırmalar Merkezi ise bu rakamın 2 milyon 500 bin ton olduğunu söylüyor.

Dünya üzerindeki altın rezervlerine ait rakamlar arasındaki fark neden bu kadar büyük olduğunu British Museum’un altın tarihçisi ve Altının Çağları kitabının yazarı Timothy Green, “Altın, 6 bin yıl gibi uzun bir süredir çıkarıldığı için bu tür yanlış rezerv hesaplamaların olması söz konusu” şeklinde cevaplıyor.

Gerçek altın rezervi ne kadar?

Bu sorunun cevabını net bir şekilde vermek çok zor, sonuçta her ne kadar bilimsel olursa olsun sunulan altın rezervi rakamları sonuçta birer tahminden ibaret. Belki de gerçek rakam bunlardan çok farklı. Çünkü 1922’de bulunan Mısır’da bulunan Tutankamon’un lahdi 1,5 tonluk altından oluşuyor ve efsanelere göre henüz bulunmayan Cengiz Han’ın mezarı 100 ton altından yapıldığı düşünülüyor.

Kullanım şekli değişti

Geçmişte, insanoğlu olarak toprağa gömdüğümüz bu kadar çok altına rağmen altın kaynakları, petrol gibi çok yakında tükenecek olmaması içimizi rahatlatabilir.
Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi, yeraltında çıkarılmayı bekleyen 52 bin ton altın rezervi bulunduğunu ve daha fazla rezervin keşfedileceğini tahmin ediyor. Ancak altını kullanış şeklinin değişmesi kaygı yaratıyor. Çünkü, bugüne kadar, altın hep geri dönüşüm yolu ile yeniden kullanıma sokuldu. Başka bir ifade ile geçen düğünde amcanızın oğluna taktığınız çeyrek altın, bir ihtimal 3.000 yıl önce Babilliler tarafından yeryüzüne çıkarılmış olabilir.

Ancak, teknolojik ürünlerin altını kullanmaya başlaması ile birlikte işin rengi biraz değişti.
İngiliz Jeolojik Araştırmalar Merkezi, bugün üretilen altının yüzde 12’sinin teknoloji sektörüne aktarıldığını ve her aygıtta çok küçük miktarlar halinde kullanıldığı için geri dönüşüm yapılmasının ekonomik olmayabileceğini ifade ediyor. Başka bir şekilde söylersek, altın; artık tüketilmeye başlandı.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.