Ekonomik kriz Nedir?

Ekonomik kriz; bir ülke ekonomisinin seyrini tamamen değiştirecek etkiye sahip ve aniden ortaya çıkan krizdir. Ekonomik krizin en temel özelliği ise önceden bilinmemesidir.

0
7597

Ekonomik krizin nedenleri

Ekonomik krize pek çok unsur sebep olabilir. Ekonomik krize neden olan başlıca unsurları şöyle sıralayabiliriz; siyasi, ekonomik nedenlerin yanı sıra deprem, yangın, sel baskını, ekolojik ve teknolojik alanlardaki hızlı değişim, askeri darbeler, siyasal istikrarsızlık, finansal sektörlerde arz fazlalığı ya da talep daralması, dünyada yaşanan hızlı ekonomik değişimler.

Amerikalı ekonomist Frederic Stanley “Ric” Mishkin’ göre ekonomik krizin temel sebepleri şöyle; varlık piyasasının bilanço üzerindeki etkileri, belirsizliklerdeki artışlar, faiz oranlarındaki artışlar ve bankacılık sektöründeki problemler.

Ekonomik krizin etkileri

Ekonomik krizin yaşandığı dönemlerde genellikle üretim, yatırım, kişi başına düşen gelirde düşüş ve işsizlik oranında artış meydana gelir. Bunların yanı sıra enflasyon hızla yükselir ve bireylerin alım gücü oldukça düşer.

Dünyayı yakından etkileyen ekonomik krizler nelerdir?

  1. 1878 Ekonomik Krizi
  2. Büyük Buhran (1929)
  3. Kara Pazartesi (1987)
  4. Asya Mali Krizi (1997)
  5. Dünya Gıda Krizi (2007)
  6. Türkiye Ekonomik Krizi (2001)
  7. Küresel Ekonomik Kriz (2008-2012)
  8. Yunan Ekonomik Krizi (2011)

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.