Foreks’e yeni tedbirler geliyor

0
3157

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, "Foreks'te işlem yapan 100 yatırımcının 87-88'i bu işten zarar ediyor. Bu yılın sonunda reklamları yeniden düzenliyoruz, Foreks'te küçük yatırımcıları koruyucu ilave tedbirler getireceğiz" dedi.

Ertaş, , piyasaların uzun süredir merakla beklediği stopaj uygulamasının 5 yıl uzatılmasını öngören taslak hakkında değerlendirmede bulunarak, bu hususta yatırımcıların endişe etmesini gerektiren herhangi bir durum olmadığını belirtti.

Uygulamada değişiklik olup olmayacağının sorulması üzerine Ertaş, tasarının TBMM'de son halini almadan bir şey söylemenin mümkün olmadığını ancak şu andaki açıklamaların mevcut durumun aynen devam edeceği yönünde olduğunu bildirdi.

Ertaş, sermaye piyasaları noktasında gelecek yıla ilişkin vatandaşlara tavsiyelerinin sorulması üzerine de "Küresel krizin etkileri halen devam ediyor. 'Bitti, sona yaklaşıldı' gibi açıklamalar olsa da sürekli safhalar değiştirerek başka aşamalara geçiyor. Bu noktada ilk olarak finansal okuryazarlık konusunda kendisini hazır hissetmeyen yatırımcılarımıza mutlaka BES ile ya da 'tefas.gov.tr'de yer alana yatırım fonları aracılığıyla sermaye piyasalarına yatırım yapmalarını tavsiye ediyoruz. Finansal okuryazarlık konusunda kendisini hazır hissedenler ise borsa, tahvil-bono ve diğer türev araçlarda işlem yapabilirler" ifadelerini kullandı.

Küresel krizin devam etmesine karşın Türkiye için önemli fırsatların devam ettiğini bildiren Ertaş, "Kamuda bütçe disiplini artarak devam ediyor. İkinci olarak cari açığımızın azalması 2016 yılı için hareket alanımızı daha da genişletiyor. Büyüme konusunda da dünya ortalamasının üzerinde bir performans gösterdik, bu sene için yüzde 3'ün biraz üstü gerçekleşecek. Gelecek sene asgari ücrette yapılacak artışla birlikte büyümenin yüzde 4'lere yükselmesini bekliyoruz. Dolayısıyla 2016 yılının 2015'ten daha iyi geçeceğini tahmin ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Foreks'te para kaybedilme ihtimali yüksek"

SPK Başkanı Ertaş, Foreks işlemleri ile ilgili değerlendirmelerinin sorulması üzerine ise bu işlemlerin kaldıraç oranlarının yüksek olduğunu, 1 liralık yatırımla 100 liralık işlem yapılabildiğini, yüzde 1'lik bir fiyat değişimiyle bütün paranın kaybedilme ihtimalinin yüksek olduğunu anlattı.

Foreks'i çok iyi bilmeyen yatırımcıların bu işe girmemesini önerdiklerini belirten Ertaş, şunları kaydetti:

"Foreks'e yatırım yapacaklara çok küçük rakamlarla bu işi denemelerini, birden fazla aracı kurumla çalışmalarını ve aldatıcı reklamlara da güvenmemelerini şiddetle tavsiye ediyoruz.

Foreks işlemini daha çok sanayicimiz, iş dünyamızın varsa döviz risklerini hedge etme (riske karşı kendini koruma alma amacıyla kullanılan yöntem) amacıyla kullanmaları, yüksek getiri sağlamak amacıyla yatırım yapan yatırımcılarımızın da mutlaka bunun getirisinin götürüsünün ne olduğunu bilmeleri gerekir.

Foreks'te işlem yapan 100 yatırımcının 87-88'i bu işten zarar ediyor. Dolayısıyla bütün bunlar bilerek yatırım yapılmalı. Biz zaten bu yılın sonunda reklamları yeniden düzenliyoruz, Foreks'te küçük yatırımcıları koruyucu ilave tedbirler getireceğiz. Yeni düzenlemelerimiz de 1 Ocak 2016'dan itibaren yürürlüğe girecek."

Şirketlere vergi tasarrufu yolu

Ertaş, şirketlerin nakit sermaye artırımı yaptıklarında koydukları sermaye için kredi faizi oranı kadar finansman gideri yazma hakları olduğunu belirterek, halka kapalı şirketlerde bu oranın yüzde 50, halka açık şirketlerde yüzde 100'e kadar çıktığını bildirdi.

Ertaş, iş dünyasının bu düzenlemeye yakından incelemesi gerektiğini kaydederek, "Artık sadece banka kredi ile faaliyetlerini sürdürmek yerine öz kaynaktan yani sermayelerini artırarak da faaliyetlerini sürdürmeleri gerekiyor. Aynı zamanda buradan da vergi tasarrufu elde etmeleri mümkün, dolayısıyla şiddetle iş dünyasından bu düzenlemeyi incelemelerini ve hayata geçirmelerini bekliyoruz" dedi.

Bu uygulamayı dünyada ilk olarak SPK'nın hayata geçirdiğini kaydeden Ertaş, dünyada pek çok ülkenin de bu konuda incelemelerde bulunduğunu dile getirdi.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.