Gayrimenkul sertifikası Nedir?

Kentsel dönüşüm ile birlikte Hükümetin eylem planı arasına giren gayrimenkul sertifikaları, küçük tasarruf sahiplerinin çok kolay ev sahibi olmasını sağlayan konut finansmanı modellerindendir.

0
4783

Gayrimenkul sertifikası, belirli gayrimenkul projelerinin finansmanı amacıyla gayrimenkulü yapan kuruluşlar tarafından ihraç edilen menkul kıymetlerdir. Gayrimenkul sertifikaları devlet garantisinde olması bir banka tarafından sertifikada belirtilen şartların oluşamaması durumuna olabilecek cezai şartları üstlenilmesi nedeniyle güvenilirdir.

Gayrimenkul sertifikalarının geçmişi Türkiye’de çok eskidir. İlk olarak 1989 yılında Başbakanlık Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi (TOKİ) tarafından gayrimenkul sertifikaları olarak İstanbul Halkalı Toplu Konut Sertifikaları ihraç edilmiş, Borsa İstanbul’a kote olmuş ve bu sayede katılımcıların ev sahibi olmaları sağlanmıştır.

Ev almak için nasıl birikim yapılmalı için TIKLAYIN!

Küçük tasarruf sahiplerinin konut sahibi olmalarını sağlayan gayrimenkul sertifikalarının en güzel tarafı ise katılımcının 1 metrekare 1 metrekare olarak konut için birikimini yapmasıdır. Gayrimenkul sertifikalarının nominal değer üzerinden olması, yeterli sayıya ulaşınca projenin bağımsız bölümlerinden konuta çevrilmesi, konut almaktan vazgeçerse elinde bulunan sertifika oranında faiz geliri elde etmesi gayrimenkul sertifikalarını cazip kılan ana unsurlar arasındadır.

Tefas Nedir için TIKLAYIN!

Gayrimenkul sertifikaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Hazine, SPK, TOKİ, GYODER ve KONUTDER işbirliğinde oluşturulmaktadır.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.