Para politikası Nedir?

Para politikası; istihdam artışı, ekonomik büyüme, fiyat istikrarı gibi hedeflere ulaşmak amacıyla paranın maliyetini ve elde edilebilirliğini etkilemeye yönelik alınan kararlar olarak tanımlanabilir. 

0
7084

Para politikası kararlarını alan kuruluşlar ise merkez bankalarıdır. Merkez bankaları her bir hedefi için farklı para politikası aracı kullanabilir. O araçları ise şöyle sıralayabiliriz; açık piyasa işlemleri, zorunlu karşılıklar, reeskont oranları, döviz İşlemleri. Merkez bankası bu araçları kullanarak ekonomik istikrarı ve fiyat istikrarını sağlamayı hedefler.

Para politikası genellikle maliye politikası ile birlikte uygulanır. Özellikle enflasyonist dönemlerde maliye politikası ve daraltıcı bir para politikası izlenir. Yani kamu harcamaları kısılarak vergiler artırılırken, diğer taraftan da para politikası araçlarından yararlanarak toplam para arzı daraltılır. Böylelikle de kredi hacmi kısıtlanır ve faiz oranları yükseltilir.

Para politikası stratejileri nelerdir?

  • Parasal hedefleme
  • Nominal milli gelir hedeflemesi
  • Döviz kuru hedeflemesi
  • Faiz hedeflemesi
  • Enflasyon hedeflemesi

Finans piyasalarında işlem yapan yatırımcılar ise merkez bankalarının aldığı para politikası kararlarını yakından izlemelidir. Çünkü para politikası kararları doğrudan para birimini etkileme gücüne sahiptir. Dolayısıyla para politikası kararları yatırımcılar tarafından göz ardı edilmemelidir.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.