Rusya Türkiye ekonomik ilişkileri ne olacak?

0
2898

24 Kasım tarihinde Türkiye hava sınırlarını ihlal ettiği gerekçesiyle Suriye sınırında Rus uçağını düşürmüştü. Bunun üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 'Çok ciddi sonuçlar olacak' açıklamasında bulunmuştu. Bugün ardı ardına yapılan açıklamalarda da Rusya, Türkiye ile ilişkide olduğu birçok ekonomik alanda ilişkisini keseceğini belirtti.

23,5 MİLYON DOLAR BEYAZ ET ALIMI

Türkiye'nin Rusya'ya yaptığı önemli ihraç kalemlerinden biri beyaz et. Geçtiğimiz yıl Rusya'ya 16 milyon dolarlık tavuk eti ihraç edildi. 2015 sonunda ise bu rakamın 23,5 milyon doları bulması bekleniyordu.

EN ÇOK TURİST RUSYA'DAN

Türkiye'ye Rusya'dan her yıl 4 milyona yakın turist geliyordu. Türkiye'ye gelen turist sayısında ikinci olan Rusya'dan Eylül ayına kadar 2015 yılında da 3.3 milyon turist girişi sağlanmıştı.

MEYVE-SEBZEDE DE BİRİNCİ

Rusya'ya yaklaşık 1 milyar dolarlık yaş meyve-sebze satan üreticiler için Rusya pazarı önemli konumda. Rusya yaş meyve sebze pazarında 1 milyar dolarla birinci ülke. Onu 300 milyon dolarla Almanya takip ediyor.

TEKSTİL VE BAVUL TİCARİ NE OLACAK?

Türk tekstil ve hazırgiyimcileri Rusya'da söz sahibi ülkeler arasında. Birçok Türk markasının Rusya'da yatırımı bulunuyor. Ayrıca iki ülke arasında resmi kayıtlarda olmayan bir de bavul ticareti vardı.

SUUDİLER VE IRAKLILARDAN SONRA 3. SIRADA

Rus vatandaşları da Türkiye'den gayrimenkul satın alan yabancılar arasında önemli bir yere sahip. 2015'in ilk 10 ayında ülke genelinde yabancılara 18 bin 428 ev satıldı. Rus vatandaşları 1750 adet ev ile Iraklılar ve Suudilerden sonra üçüncü sırada yer aldı.

TÜRK MARKALARININ EN ÇOK MAĞAZA AÇTIĞI ÜLKE

Rusya son yıllarda Türk markalarının en çok mağaza açtığı ülke olarak dikkat çekiyordu. 30'dan fazla Türk markasının Rusya'da 700'ün üzerinde mağazası bulunuyor. Rusya'daki mağazaların yüzde 75'ini ise hazır giyim markaları oluşturuyor. Bu sektörü mobilya ve ev tekstili takip ediyor. Ayakkabı, mücevher ve ev ürünleri üreticileri de Rusya'da son dönemlerde birçok mağaza açmıştı.

DIŞ TİCARET HACMİ YÜZDE 17,3 ARTMIŞTI

2010-2014 yılı arasında iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi yüzde 17,3 artarak 26,6 milyar dolardan 31,2 milyar dolara yükseldi.

Bu yılın ocak-ağustos döneminde Rusya'dan gerçekleştirilen 14,4 milyar dolarlık ithalatın 9,1 milyar dolarını enerji sektörü üzerinden yapıldı. Böylece enerji ithalatı, bu ülkeden yapılan toplam ithalatın yüzde 63,2'sini oluşturdu. Demir-çelik de 2 milyar dolarla ithalatta ön plana çıkan diğer sektör oldu.

TÜRK AKIMI

Rusya'dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye'ye aktarılması planlanan doğal gaz boru hattı projesinin önerisi 2014 yılının Aralık ayında Putin tarafından önerilmişti.

Boru hattının planlanan tahmini taşıma kapasitesi yılda 63 milyar metreküp olarak hesaplanmıştı. Türkiye'nin bu projeden yılda yaklaşık 14 milyar metreküp doğalgaz alması ve geriye kalan 49 milyar metreküp gazın Avrupa'ya ihraç edilmesi düşünülüyordu.

MAVİ AKIM

Türkiye, Ukrayna üzerinden gelen ve Trakya’dan giriş yapan Batı Hattı ile Karadeniz’in altından gelip Samsun’dan karaya çıkan Mavi Akım üzerinden Rusya’dan doğalgaz alıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 2014 Doğalgaz Sektörü Raporu’na göre 2014 yılında doğalgaz ithalatı yüzde 54.76’lık payla en fazla Rusya’dan yapılırken, miktar olarak ise yaklaşık 50 milyar metreküplük doğalgaz ihtiyacının 26 milyar metreküpü Rusya’dan karşılandı.

ELEKTRİK ÜRETİMİ

Türkiye’de elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 48’i doğalgaz ile yapılıyor. Yani ısınma amaçlı doğalgaz ithalatı enerji başlığının sadece bir boyutu, elektrik üretimi ve sanayi açısından da doğalgaz oldukça önemli bir kaynak konumunda. Geçtiğimiz yılki gaz tüketiminin sektörel dağılımına bakıldığında, yaklaşık yüzde 48’ini elektrik üretiminden oluşturuyor.

NÜKLEER ENERJİ

Diğer yandan, Ankara-Moskova gerilimi nedeniyle ortak enerji projelerinin akıbeti belirsiz hale gelirken, Türkiye’nin doğalgaza olan bağımlılığını azaltmak için başvurduğu alternatif enerji kaynaklarından biri olan nükleer enerjide ise adres yine Rusya olmuştu. Mersin Akkuyu’da faaliyete geçmesi planlanan ilk nükleer santral yatırımını Rusya Devlet Nükleer Şirketi Rosatom yapıyor.

RUSYA'YA NE SATIYORUZ?
 

Tarım ve hayvancılık 1.068 milyon dolar
Tekstil 910.7 milyon dolar
Otomotiv 680.8 milyon dolar
Makine ve teçhizat 610.7 milyon dolar
Kimyasal madde ve ürünler 378.6 milyon dolar
Giyim eşyası 303.2 milyon dolar
Plastik ve kauçuk 297.7 milyon dolar
Toplam ihracat 5.943 milyon dolar

RUSYA'DAN NE ALIYORUZ?
 

Doğalgaz 11.697 milyon dolar
Ham petrol 4.763 milyon dolar
Ana metal 3.106 milyon dolar
Tarım ve hayvancılık 1.601milyon dolar
Gıda ve içecek 1.103 milyon dolar
Atık ve hurdalar 1.207 milyon dolar
Kimyasal madde 1.013 milyon dolar
Toplam ithalat 25.288 milyon dolar

Habertürk

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.