Takıntılarla başa çıkmanın 5 yolu

İçinizi ansızın kaplayan, aklınızı allak bullak eden takıntılara veda etmeye hazır olun!

0
6209

Senem Türkanoğlu/Editör

Takıntılı olma son yılların en önemli psikolojik sorunlardan bir tanesi. Bu soruna sahip kişilerin ortak özelliği ise; takıntılarından kurtulmak isteyip, bunu başaramadıklarını söylemeleri. İnsanın istedikten sonra yapamayacağı şey yoktur. İçinizi ansızın kaplayan, aklınızı allak bullak eden takıntılara veda etmeye hazır olun! İşte takıntılarla başa çıkmanın 5 yolu:

Takıntı nedir?

Takıntı (obsesyon) yanlış olduğu  bilindiği halde kişinin zihnine gelen istem dışı düşüncedir. Zihne gelen düşüncelerin gerçekleşmemesi adına yapılan ve tekrarlanan hareketlere ise kompülsiyon denir.  Örneğin; kişinin mikrop kapacağı düşüncesiyle sürekli elini yıkaması bir kompülsiyondur. Takıntı hastalığının tıptaki ismi  Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu olarak geçiyor. Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu tıbbi olarak 8- 10 kişide rastlanılan yaygın bir hastalıktır. Bu hastalık takıntıların ilerlediğini gösterir. Obsesif Kompulsif hastaları hayatını kontrol altına alamaz ve istem dışı hareketlerde bulunur. Bu hastalığın tedavisinde ilaç ve psikoterapi yöntemleri uygulanır. Tedavisi mümkündür ama önemli olan bu boyuta gelmemektir.  Eğer siz de takıntılarınızın olduğu düşünüyor ve başa çıkmakta zorlanıyorsanız aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.

  1. Adım atmak için beklemeyin

Takıntılarınızla başa çıkmak için harekete geçmelisiniz. İçinizi yiyip, bitiren o sinsi düşünceleri durdurabilirsiniz. Çünkü insanın istedikten sonra yapamayacağı şey yoktur!

2. Düşüncelerinizi kontrol etmeye çalışın

Düşüncelerinizi kontrol altına almalısınız. Örneğin; sürekli elinizi yıkama istediğiniz var. Bu düşünce aklınıza geldiğinde şu soruyu kendinize sorun: Elimi yıkamazsam ne olur?  Cevap: Mikrop kaparım. Mikrop kaparsam ne olur? İşte bu kilit soru. Bu soruyla takıntınızın üstüne gitmiş olursunuz ilk etapta elinizi yıkamadığınız için sıkıntılı hissedebilirsiniz.  Sıkıntı aşamasını atlatmak için kendinize olumlu telkinlerde bulunun. Her bir takıntıda bu soru yöntemini denerseniz takıntılarınız çok ilerlemeden durdurabilirsiniz.

3. Mükemmeliyetçi olmayın

Mükemmeliyetçi olmayı bırakın! Hayatta her şey istediğiniz gibi olmayabilir. Dolayısıyla sahip olduklarınızın kıymetini bilip, şükür etmeyi denemelisiniz.

  1. Pozitif düşünce

Olumsuz düşüncelerden kurtulmanın tek yolu; pozitif düşüncedir. Olumlu düşünürseniz olumlu olur. Aklınızda hiçbir zaman kötü düşüncelere yer olmamalı. Unutmayın; her şey olacağına varır.

  1. Nefes egzersizi

Uzmanlar; nefes egzersizinin yaşam kalitesini yükselttiğini belirtiyor. Nefes egzersiz tekniklerini öğrenmek için internette çeşitli videolar mevcut. Doğru nefes alma tekniklerini öğrenerek siz de yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz.

Verimli çalışmanın en etkili yolları için TIKLAYIN!

 

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.