Senem Türkanoğlu/ Editör
Dijital pazarlama nedir?
Dijital pazarlama; markanın tanıtımı ve gelişimini sağlamak adına internet ve sosyal medya gibi tüm dijital reklam platformların kullanmasıyla oluşturulan pazarlama türüdür. Dijital pazarlamanın amacı dijital kanallar aracılığıyla markanın gelişimini ve tanıtımı sağlamaktır.
İnternet kullanıcı sayısının artması, hemen hemen herkesin bir akıllı telefonu olması yaşam şeklini haliyle de satım alma alışkanlıklarını da değiştirdi. Durum böyle olunca markalar özellikle son yıllarda dijital pazarlama yönteminden faydalanıyor ve bu pazarlama modeline ciddi bütçeler ayırıyor. Rekabet ortamın olduğu internette doğru strateji üretenler ise dijitalde bir adım önde oluyor. Peki, dijital pazarlama hangi aşamalardan oluşuyor? Dijital pazarlama 4 aşamadan oluşuyor: elde et (acquire), kazan (convert), ölç-optimize et (measure&optimize) ve sahip çık, büyüt (retain&grow).
Elde et (Acquire): Tüketiciyi web sitesine çekebilmek adına oluşturulan çalışmalardır.
Kazan (Convert): Tüketici web sitenize geldikten sonra, hedeflerinin erişimine katkı sağlayan aktivitelerdir.
Ölç-Optimize et (Measure&Optimize): Neyin yanlış, neyin doğru yapıldığının karşılaştırılarak analiz edilmesidir.
Sahip Çık, Büyüt (Retain&Grow): Var olan müşteriyi memnun etmek ve kalıcı olmasını sağlamaya yönelik aşamadır.
Gelişen teknoloji ile beraber hayatımızda birçok yenilik geldi. Onlardan biri de dijital pazarlama. Dijital pazarlamadan yararlanılarak ve stratejilerini doğru uygulayarak rakiplerin önünde olmak mümkün. Dijital pazarlama stratejileri nelerdir? O stratejileri şöyle sıralayabiliriz; çekme (pull) stratejisi ve itme (push) stratejisi.
Çekme (Pull) Stratejisi: Tüketicinin pazarlama içeriğini görmesi amaçlanır.
İtme (Push) Stratejisi: Tüketicinin izni olmadan mesaj göndermede kullanılan yöntemdir.
Dijital pazarlama stratejileri oluştururken başvurulan yöntemler nelerdir?
Dijital pazarlama stratejileri oluştururken başvurulan başlıca yöntemler; içerik, blog, SEO, sosyal medya ve e-posta pazarlamacılığı. Bu yöntemler arasında yer alan içerik son zamanlarda oldukça trend. Her ne kadar içerik dijital pazarlamada önemli bir yere sahip olsa da tek başına yeterli olmayabilir. İçeriği destekleyecek çalışmaların yapılması da bir hayli önemlidir. Dolayısıyla hepsini bir bütün olarak ele almakta fayda var. Özetlemek gerekirse; strateji doğru oluşturulup uygulandığı takdirde marka bundan fazlasıyla fayda görebilir.