Piyasalar güne nasıl başladı? 16.12.2016

Piyasalar güne nasıl başladı? İşte ayrıntılar...

0
3074

Dolar güne nasıl başladı? 

Dolar, Fed’in daha şahin görünümünün ABD para biriminin seçim sonrası rallisini daha da güçlendirmesi ile birlikte, döviz piyasasındaki hakimiyetini pekiştirdi ve euro karşısında 14 yılın en yüksek seviyesi yakınında seyretti. Japonya hisse senetleri değer kazanırken, tahviller kayıplarını genişletti.

Dolar, euro karşısında 2003’ten bu yana en yüksek seviyesine çıkması ve yen karşısında 10 ayın zirvesine ulaşmaıs ile birlikte, önemli para birimleri karşısında son bir ayın en iyi haftalık performansını gerçekleştirmeye yöneldi. Yendeki kayıplar bu yılın en yüksek seviyesine çıkan Topix Endeksi’nin kazançlarını genişletmesini sağlarken, Çin hisse senetleri ve yuan düşüşlerini durdurdu. Japonya’nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Fed’in 2016 yılının ilk faiz artırımını gerçekleştirmesi ve gelecek yıl için faiz artırım sayısına ilişkin beklentilerini artırmasının ardından Ocak ayından bu yana en yüksekk seviyesini gördü.

Fed’in daha şahin hale gelmesi, finans piyasalarında hakim olan küresel merkez bankası politikasından mali teşviklerde potansiyel artışa doğru değişimi işaret ediyor. Donald Trump’ın başkan seçilmesinin bu beklentileri artırmasından bu yana hisse senetleri ralli yaparken ve tahvillerde sert düşüşler görülürken, ABD merkez bankası, doların güçlü bir şekilde yükselmesine neden olan para politikasını aktif bir şekilde sıkılaştırma konusunda, büyük ölçüde yalnız kalmış durumda. İngiltere Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemeyi artırmasından bir hafta sonra, bugünkü toplantısında gösterge faizi değiştirmeyerek rekor düşük seviyede bıraktı.

Wellington’da ANZ Bank New Zealand Ltd. baş ekonomisti Cameron Bagrie, “Şu anda tüm dikkatler dolarda,” dedi ve “ABD ekonomisi büyüyor ve işgücü piysası iyileşiyor. Bu nedenle parasal normalleşme iyi bir şey ve piyasalarda buna uygun tepki verdi” şeklinde görüş bildirdi.

Hisse senetleri

*MSCI Asya Pasifik Endeksi Singapur saati ile 10:54’te yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu ve bu haftakikaybını yüzde 1.6’ya daralttı. Endeks halen Ekim ayından bu yana en kötü haftalık performansını gösteriyor.

*Japonya’da Topix Endeksi yüzde 0.5 yükseldi ve altıncı haftaya taşıdığı kazancını yüzde 1.7’ye çıkararak 2016 yılındaki kayıplarının tümünü geri aldı.

*Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1yükseldi ve iki gün süren düşüşünü durdurdu.

*Yeni Zelanda’da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.7 yükselerek beş gün süren kaybını durdurdu ve haftalık kaybını yüzde 1.5’e daralttı.

*ABD endeks vadeli kontratları fazla değişmedi.

*S&P 500 Endeksi, Çarşamba günü Fed kararı sonrası Ekim ayından bu yana en büyük kaybını yaşadıktan sonra dün yüzde 0.4 yükselişle kapandı.

Para Birimleri

*Dolar euro karşısında, Perşembe günü 1.0367 ile Ocak 2003’ten bu yana en güçlü seviyesine çıktıktan sonra fazla değişmeyerek 1.0432 seviyesinde kaldı.

*Yen dolar karşısında 118.20 seviyelerinde yatay seyretti ve haftayı yüzde 2.4 kayıpla geçmeye yöneldi. Bu üst üste altıncı düşüş haftasını işaret ediyor. Yen bu hafta dolar karşısında büyük paralar arasında en kötü performans gösteren para birimi oldu.

*Kore wonu yüzde 0.4 düştü ve düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

Tahviller

*Japonya’nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 1 1/2 baz puan artarak yüzde 0.10’a kadar çıktı. Gösterge tahvilin faizi bir miktar gerileyerek yüzde 0.09’a indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.5 yükselerek varil başına 51.16 dolara çıktı ve son üç seansta ilk kez yukarı yönde hareket etti. Ancak petrol üst üste ikinci haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi.

*Bloomberg Emtia Endeksi dün, dolardaki güçlenme ile birlikte, yüzde 0.9 düşerek eyın en düşük seviyesine indi.

Kaynak: Bloomberg HT

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.