Üniversiteden mezun olan pek çok kişi, kendisini öne çıkarıp, diğerlerinin önüne geçmek ve daha iyi bir konumda iş bulmak için yüksek lisans yapıyor. Bu konuda yapılan araştırmalara göre, tecrübesiz yeni mezun veya az tecrübeli kişilerin işe girişlerinde yüksek lisans, adayı öne çıkartan en önemli özelliklerin başında geliyor.
Aynı zamanda, şirket içi terfi kararlarında da büyük oranda etkili olan yüksek lisans artık profesyonel ve kişisel gelişime katkı sağlayacak bir yatırım olarak görülmeye başlandı. Bu sebeplerden dolayı, geride bıraktığımız 5 yılda yüksek lisans yapanların sayısı ikiye katlanmış durumda.
Kendi çalıştığı veya ilgi duyduğu alanda uzmanlaşmak isteyenler tarafından tercih edilen yüksek lisans programları, öncelikle mezun olunan lisans eğitiminin üzerine yapılan bir üst eğitim olarak düşünülmesine rağmen, disiplinler arası özelliği nedeni ile mezun olunan bölüm fark etmeksizin bütün lisans mezunlarına açık.
Ufkunuzu açacak yeni iş fikirleri için tıklayın!
Nasıl başvurulur?
Tezli ve tezsiz olarak yapılabilen yüksek lisansa başvurabilmek için kısa adı ALES olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına girip yeterli puanı almak ve başvurulan programın yeterlilik ve gerekliliklerini taşımanız gerekiyor.
Bir yüksek lisans programına başvuru yapmak için YÖK tarafından onaylanan bir isans diplomasına sahip olmanız gerekiyor. Bunun haricinde, üniversiteden üniversiteye farklılık gösterse de, transkript, özgeçmiş, ALES sonuç belgesi, yabancı dil yeterliliği, nüfus cüzdanı fotokopisi, askerlik durumu belgesi ve fotoğraf gibi belgeler başvuru sırasında sizden isteniyor.
Tezli mi, tezsiz mi?
ALES’in gerekmediği tezsiz yüksek lisans programlarında, akademisyenlik yolunda kapsamlı bilimsel araştırmalar yapmak değil, yapılan araştırmalardan elde edilmiş bilgileri başvuranlara kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermek hedeflenir. Tezli yüksek lisans programlarında ise başvuranların bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanması hedeflenir.
Yüksek lisans yapmak isteyen adayların kafasındaki en büyük sorulardan birisi de “tezli mi tezsiz mi?” sorusudur. Tezli yüksek lisans programları bilgiye nasıl ulaşılabileceğini gösterildiği için akademisyenliğe atılan ilk adım olarak sayılabilirken, tezsiz programlar ise bilginin nasıl kullanılacağını göstermesi açsından piyasaya yönelik olduğu çıkarımı yapılabilir.
En çok tercih edilen yüksek lisans bölümleri hangileri?
İş hayatında, yüksek lisans programlarından en çok tercih edilenlerin başında
işletme yüksek lisansı (MBA) ile yöneticiler için işletme yüksek lisansı (Executive MBA) olduğu görülüyor. İşletme yüksek lisanslarında hem İngilizce hem Türkçe eğitim almak mümkün. Yönetici olma şartının arandığı “executive MBA” programları, iş hayatında belli bir deneyim kazanmış kişilerin ilk tercihi.
Dünyanın en çok kazandıran meslekleri için tıklayın!
İşletme ve yöneticiler için işletme yüksek lisans programlarının ardından gelen diğer bir popüler program ise e-MBA. Yani internet üzerinden (online) işletme yüksek lisansı. Bu program, özellikle yoğun iş temposu nedeniyle zaman ve mekan sınırlaması olmadan eğitim almak isteyenlerin ilk tercihi olarak öne çıkıyor.
Bunların dışında en çok talep gören yüksek lisans programları arasında finans, elektrik-elektronik mühendisliği, çevre mühendisliği, gıda mühendisliği, enformasyon teknolojileri, yönetim bilişim sistemleri, iktisat, uluslararası ilişkiler, sosyoloji, hukuk, insan kaynakları yönetimi, iletişim yer alıyor.